Augustin žádné změny nechystá. Postavila se ale proti němu pravice i levice

25.07.2013 13:42

Nově zvolený šéf Úřadu vlády Radek Augustin nemá podle mluvčího vlády Jana Hrubeše v plánu jakékoliv personální změny. Augustin byl do funkce dosazen vládou Jiřího Rusnoka, jeho jmenování se ale nelíbí pravici ani levici.

Augustin žádné změny nechystá. Postavila se ale proti němu pravice i levice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Augustin je místopředsedou Strany práv občanů - zemanovci, což mnozí politici kritizují. Augustin by se dnes měl tohoto postu vzdát. Zatím není jasné, jak nový vedoucí rozhodne o budoucnosti bývalé vrchní ředitelky kabinetu Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové. Nagyová, která byla obviněna mimo jiné kvůli sjednávání politických trafik, je stále zaměstnancem úřadu. Má neplacené volno a nepobírá plat. Odvolat ji ale může jen vedoucí úřadu.

"Myslím, že personální změny budou mít pomalejší tempo, než si novináři představují. Jsou tu jiné priority," řekl Hrubeš. Augustin si bude muset kvůli svému novému působení dodělat bezpečnostní prověrku. "Je podmínka, že lidé, kteří pracují v bezprostřední blízkosti premiéra, musí mít alespoň první stupeň," řekl Hrubeš. Podle něj prověrka automaticky začne s Augustinovým nástupem.

Augustina kritizuje pravice i levice

Ve středu jmenovala Augustina úřednická vláda Jiřího Rusnoka, zároveň odvolala dosavadního vedoucího Poula. Poul měl zdravotní volno poté, co byl zadržen policií v souvislosti s kauzami kolem Nagyové. Z ničeho ale obviněn nebyl. Augustinovo jmenování kritizují politici bývalé koalice i sociální demokraté. Podle místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové je to důkaz propojení mezi vládou, prezidentem Milošem Zemanem a SPOZ.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je chybou, že jsou úřednické pozice rozdělovány podle stranického klíče. "V této souvislosti je jedno, že pan Augustin pod tlakem veřejnosti rezignuje na funkci ve SPOZ. ČSSD usiluje o přijetí zákona o státní službě tak, aby se už podobné excesy nemohly opakovat," řekl Sobotka.

reklama

autor: ane, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…