Auto pro manžela exministryně Dostálové placené z veřejných peněz? Odloženo

04.08.2022 16:40

Exministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová čelila podezření, že svému muži koupila dodávku na kempování z peněz Poslanecké sněmovny. Detektivové sice získali klíčové odposlechy, ale jako důkaz je použít nemohli. Jak uvádí Seznam Zprávy, případ byl tedy uzavřen bez obvinění.

Auto pro manžela exministryně Dostálové placené z veřejných peněz? Odloženo
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Klára Dostálová (ANO)

Více než tři roky sice policie prošetřovala současnou poslankyni a bývalou ministryni Kláru Dostálovou (ANO), ke stíhání však nedošlo. Dostálová měla svému manželovi opatřit ze státních peněz nové auto – konkrétně vůz měla splácet z peněz určených na odměnu její poslanecké asistentky. Od stíhání političku zachránilo to, že dle zákona nebylo možné použít odposlechy jako oficiální důkaz.

Domovní prohlídka byla u Dostálové provedena na podzim roku 2018 – vyšetřovatelé se zajímali o pochybné zakázky ve státní agentuře CzechTourism. Před dvěma týdny však policie kauzu definitivně odložila s tím, že se žádný trestný čin nestal. 

V policejním usnesení se pak objevil také příběh auta Fiat Ducato, upraveného pro kempování. Ten obdržel manžel Dostálové Martin jako dárek k padesátým narozeninám.

„Oficiálně koupil dodávku z druhé ruky, za 399 tisíc korun, Dostálové otec Vilém Tvrdík. Zaregistroval ji na svou firmu – on i Dostálové manžel vyrábějí podle starých postupů rámy k obrazům,“ poznamenává server Seznam Zprávy s tím, že hned druhý den poté Dostálová nechala připravit dodatek ke smlouvě mezi svou asistentkou Ditou Maškovou a Kanceláří Poslanecké sněmovny. Mašková měla od té doby o 15 tisíc vyšší odměnu. A následně se pak podle policejního vyšetřování ukázalo, že Mašková začala onu navýšenou odměnu posílat na účet otce ministryně Dostálové. Nyní odmítá, že by posílala peníze na splácení vozu, podle jejích slov šlo o nájemné za poslaneckou kancelář. 

Podle odposlechů sice policisté hovor mezi Dostálovou a jejím otcem zachytili, ale jak jsme již zmínili výše, dle zákona nebylo možné odposlech o finančních transakcích použít jako důkaz.

„Se mnou po celou dobu vyšetřování nikdo nekomunikoval. Já jsem si dokonce myslela, že je to odloženo už dávno. Ani usnesení o odložení jsem neviděla. O odložení jsem se dozvěděla z tisku,“ odepsala Dostálová SMS zprávou na žádost serveru Seznam Zprávy o rozhovor.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…