Babák je hloupý. Pomohl hazardu, nadává poslanec VV

14.11.2011 10:13

Tři poslanci Věcí veřejných hlasovali pro zákon, který dává hazardu v ČR v podstatě volnou ruku. Překladatelem návrhu byl další poslanec VV Michal Babák. Podle Josefa Novotného však Babáka oklamali Suchánek a Svoboda z ODS. Poslanec Věcí veřejných, který proti hazardu dlouhodobě bojuje, doufá, že senát návrh vrátí a že se koalice dohodne na novém loterijním zákoně. Jinak budou VV uvažovat o odchodu z vlády, pohrozil Novotný.

Babák je hloupý. Pomohl hazardu, nadává poslanec VV
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Poslanec za VV Josef Novotný

Poslanec VV Josef Novotný považuje sněmovnou schválený zákon na zdanění hazardu za naprosté vítězství loterijní lobby. Uvedl to v rozhovoru pro deník Právo. „Zásadně zklamala především TOP 09 a ODS, které v tom nakonec vykoupaly VV, protože tvrdí, že Babák je autorem návrhu, jímž se loterijním firmám zachovává právo nakládat s částí miliard daní z hazardu. V rozhovoru dokonce řekl, že Babák je hloupý, že návrh podepsal.

Podle Josefa Novotného však změnu loterijního zákona zařídili poslanci Svoboda a Suchánek z ODS, kteří Michalu Babákovi řekli, že jde o koaličně dohodnutý návrh. Což jim Babák uvěřil.Ve skutečnosti však předložený návrh vypracovaly dvě velké loterijní společnosti a Babák jej připodepsal, aniž by byl četl text návrhu.

Přestože Babák nakonec pro návrh, pod kterým je podepsaný, nehlasoval, zvedli pro něj ruku tři jiní poslanci VV. Josef Dobeš, Martin Vacek a Petr Skokan. „To, že na tuto nemravnou záležitost dohodnutou mezi ODS a levicí, která je prolobbovaná hazardem a sportovními svazy, naskočili ještě tři naši poslanci, se mi nelíbí a ještě si to musíme vyříkat. Ale tyto hlasy nebyly pro tento paskvil vůbec rozhodující," dodává poslanec Věcí veřejných.

SLEDUJEME téma hazard
Babák (VV): Farský volá, chyťte Farského

TOPka plánuje, co dál se zdaněním hazardu. Možná se spojí s levicí
Rozdělení peněz z hazardu i pro loterijní firmy pomohli Babák a Svoboda

Zákon totiž v době krize vybere pro stát z hazardu polovinu toho, co vybíral předešlý. Navíc nepůjde 70 procent daní z hazardu pro obce, na čemž se dohodla koalice. A to proto, že se nejprve hlasovalo pro Babákův návrh, díky čemuž se stala dohodnutá koaliční změna již nehlasovatelnou.

Podle Josefa Novotného se jednalo o podraz zpravodaje Suchánka, který změnil hlasovací pořadí návrhů. „Sněmovna teď vypadá jako spolek nesvéprávných lidí. Když srovnám Senát a Sněmovnu, tak je Sněmovna jen zlobbovaná žumpa. Zákon je paskvil a poslanci ukázali, že jsou naprosto nekompetentní," nešetří ostrými slovy v rozhovoru pro Právo Josef Novotný.

Ten doufá, že Senát rychle vrátí zákon Sněmovně, aby se stihl zákon do 1. ledna 2012. VV pak chtějí představit na koaličních jednáních zásadní změny v novém loterijním zákoně. „Pokud na tom nebude shda, tak VV budou uvažovat o odchodu z vlády."

V případě, že by zákon, který ruší limity sázek a výher, na rok díky němu vypadávají daňové zálohy, které měly odvádět loterijní firmy a nadace zřizované hazardem opět dostaly možnost rozdělovat peníze z daní, v takovéto podobě prošel, Josef Novotný nezoufá: „V této chvíli je pro mě lepší, že byla přijata taková hrůza, která představuje vrchol lobbismu loterijních a hazardních firem. Podle mě to je základ razantního zdanění hazardu, které nyní přijde."

reklama

autor: pal

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…