Babiš: Zeman mě poslal za Okamurou a KSČM. Takže činím následující kroky

10.04.2018 20:38

Prezident Miloš Zeman doporučil premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO), aby pokračoval v jednání o nové vládě s SPD a komunisty. Babiš to řekl dnes večer po jednání s hlavou státu v Lánech. Zeman byl velice překvapen, že se nezdařila jednání ANO s ČSSD, přestože už existovala dohoda o programu a šlo pouze o personální otázky, uvedl předseda vlády.

Babiš: Zeman mě poslal za Okamurou a KSČM. Takže činím následující kroky
Foto: screen
Popisek: Andrej Babiš před novináři v Lánech.

„Ohledně jednání s ČSSD jsem pana prezidenta podrobně informoval. Měl z toho ve středu podobný pocit jako my, že to jednání dopadne dobře,“ řekl novinářům krátce po společné večeři v Lánech premiér v demisi Andrej Babiš. „Pan prezident měl pocit, že došlo k dohodě o programu, což je podle něj základ a rozdělení postů ve vládě je pouze detail. Byl překvapen, že to nedopadlo,“ dodal s tím, že Zeman je stejného názoru jako on a sice, že nabídka pro ČSSD byla velkorysá.

„Pan prezident mi doporučil pokračovat v jednání s KSČM a s SPD,“ uvedl Babiš a dodal, že informoval Zemana o tom, že na základě dnešního jednání s poslaneckým klubem svolá nejvyšší orgány hnutí, tedy předsednictvo a výbor. „A to nejspíše tento čtvrtek, poradíme se, jak budeme postupovat dále,“ sdělil.

Co se však týká tolerance ze strany SPD, či komunistů, jsou v tomto ohledu v hnutí ANO značné rozpory. Například ministr dopravy, nebo ministr zahraničí se proti tomu velmi ostře vymezují, vyměnit je prý premiér ale neplánuje. „Co se týká jednotlivých postů ve vládě, to jsem s prezidentem neřešil. S SPD máme zásadní rozdíl ohledně zákonu o referendu, o tom bude ještě debata,“ dodal s tím, že v této chvíli však není schopen říci, co přesně hnutí preferuje.

Dále premiér v demisi uvedl, že varianta, že by se obnovila jednání s ČSSD, už ve hře není. „Sociální demokracie ani nepožádala pana prezidenta o nějaký nový termín,“ řekl a dodal, že ze strany Zemana bylo pouze již zmiňované konstatování, že byl z ukončení jednání s ČSSD překvapený.

Anketa

Jednání o koalici ANO a ČSSD zkrachovala. Chcete za současných okolností předčasné volby?

87%
13%
hlasovalo: 6886 lidí

Babiš: Jsem jediný kandidát na premiéra, žádná změna

Andrej Babiš také vyloučil možnost, že by nebyl premiérem a že by prezident Miloš Zeman jmenoval někoho jiného. „Náš klub o tom dnes mluvil a platí to, co bylo před volbami. Já jsem jediný kandidát na premiéra, na tom se nic nezměnilo,“ upřesnil s tím, že o tomto během jednání s prezidentem vůbec nemluvili.

„Uplynulo pět měsíců od voleb, to je fakt. Faktem je, že náš poměrný systém koaličních vládnutí je složitý. Pokud bychom měli většinový systém, tak už dávno to máme za sebou. V Evropě není nic neobvyklého, aby se skládala vláda i rok a půl, nebo dva roky,“ odpověděl premiér na otázku novináře, jak chce nyní pokračovat v jednání, když i po pěti měsích se zdá, že stojí stále na místě. „Ja bych to nedramatizoval a porovnejme si to i s vládami, které byly v demisi, například pana Topolánka, to jsme ještě v rámci limitu,“ dodal Babiš a zdůraznil, že vláda funguje, pracuje a rozhodně není pravda, že pokud je v demisi, že by nefungovala normálně.

„Projednáváme veškeré návrhy zákonů, které pouštíme do Poslanecké sněmovny,“ připomněl premiér v demisi. Dále také poznamenal, že novou lhůtu pro vyjednávání od Zemana nedostal. „O novém termínu nebyla řeč, ale je v našem zájmu, abychom to urychlili. Uděláme co nejvíc pro to, abychom mohli co nejdříve předstoupit před sněmovnu a požádat o důvěru,“ přislíbil.

K vládě hnutí ANO s ČSSD, kterou měli podporovat komunisté, Česko dlouho mířilo. Rozhovory ANO a socialistů ale zkrachovaly minulý týden na tom, že ANO nechtělo ustoupit od nominace svého předsedy Babiše do funkce premiéra. Odmítlo současně ČSSD přenechat ministerstvo vnitra, což podle sociálních demokratů mělo být zárukou nezávislého vyšetření případu Čapího hnízda, ve kterém se podle policie stal dotační podvod. ANO na Babišovi jako premiérovi trvá.

Spojenectví ANO, SPD a KSČM by mělo ve dvousetčlenné Sněmovně mělo 115 hlasů.

Zeman pověřil Babiše sestavením kabinetu po loňských říjnových volbách, ve kterých jeho hnutí získalo nejvíc hlasů. Babiš vytvořil jednobarevnou menšinovou vládu, která v polovině ledna nezískala důvěru Sněmovny. Prezident poté pověřil Babiše jednáním o vzniku nového kabinetu, přičemž premiérovi dal čas do léta.

Zeman dlouhodobě odmítá předčasné volby, pro řadu sněmovních stran by se ale mohlo jednat o přijatelnější variantu, než kdyby se hlava státu podobně jako v roce 2013 rozhodla jmenovat úřednický kabinet. Babiš řekl, že bude akceptovat, pokud Zeman pověří sestavením vlády někoho jiného z ANO, dodal ale, že takový vývoj neočekává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…