Babiš bude mít problémy s čerpáním dotací. Brusel prý chystá novou právní úpravu

09.07.2017 16:17

Vrátí-li se šéf hnutí ANO Andrej Babiš do vlády, jeho společnost Agrofert nedostane dotace. Brusel totiž podle všeho chystá zákon, který bude politiky nutit k razantnějšímu oddělení jejich soukromého byznysu od veřejné funkce. Píše to server iHNed.cz.

Babiš bude mít problémy s čerpáním dotací.  Brusel prý chystá novou právní úpravu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Proti Andreji Babišovi velmi ostře vystupuje například europoslankyně Ingeborg Grässle. Ta uvedla, že si Babiš bude moci vybrat – buď účast ve vládě a nemožnost čerpat v jeho firmách peníze z evropských fondů, nebo neúčast ve vládě, a tím pádem možnost čerpání dotací. 

Původní text ZDE.

Návrh normy již schválily příslušné výbory Evropského parlamentu. Podle oficiálních zdrojů není motivována případem Babiše, ale odráží zkušenosti z více zemí. Babiš však má se zákony o střetu zájmů své zkušenosti i z Česka, kdy byl kvůli jeho přijetí nucen převést holding Agrofert do dvou svěřenských fondů. To českým politikům stačilo, evropští legislativci však chtějí, aby z příjmu dotací byly vyloučeny i společnosti „rodinných příslušníků“ či lidé s „emocionální vazbou“ na politika v rozhodovací struktuře o eurofondech a s ním „politicky spřízněných“. 

A Grässle v této souvislosti podle serveru iHNed.cz skutečně upozornila, že nynější nastavení svěřenských fondů nebude v souladu s navrhovanou legislativou, vrátí-li se Babiš do vlády. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…