Babiš by měl jít za Čapí hnízdo na kobereček, audity nebyly v pořádku

09.03.2016 13:45

Úřady v minulosti udělily farmě Čapí hnízdo několikamilionovou pokutu za neoprávněný způsob čerpání dotací, napsal dnes server Neovlivni.cz. Za dvou auditů podle něj vyplývá, že část z dotace na stavbu luxusního konferenčního centra byla vyplacena neoprávněně úřady za to vyměřily pokutu šest milionů korun i s penále. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO), jehož Agrofert farmu vlastní, dosud tvrdil, že audity žádné pochybení nenašly a dnes ČTK řekl, že o pokutě nemá informace. Pravicová opozice chce, aby z kauzy vyvodil zodpovědnost.

Babiš by měl jít za Čapí hnízdo na kobereček, audity nebyly v pořádku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

"Nic o tom nevím," uvedl Babiš na dotaz ČTK. V sobotním vydání deníku Lidové noviny přitom Babiš chybu v udělení dotací odmítal. "Dotace pro farmu Čapí hnízdo byla v minulosti opakovaně kontrolována úřady bez jakéhokoli nálezu. Je absurdní, že mě někdo vyzývá k přiznání chyby, kterou jsem neudělal a nemohl udělat," uvedl v novinovém vyjádření.

Server Neovlivni.cz se odvolává na audit z roku 2011, z jehož závěrů plyne, že farma Čapí hnízdo si nechala od evropského dotačního úřadu poslat milionový příspěvek dříve, než zaplatila faktury za výstavbu centra. Čerpání dotací však má probíhat opačně - projekty se proplácejí zpětně. Babišova firma podle auditorů zaplatila jednu ze tří faktur až ve chvíli, kdy už měla peníze na účtu. "Takto provedená platba je v rozporu se smlouvou o poskytnutí dotace i s pravidly ROP, a proto je auditorským týmem považována za nezpůsobilý výdaj," citoval server z kontrolní zprávy k dotaci.

Toto stanovisko potvrdil i další audit z roku 2013, který pro ministerstvo financí zpracovávala společnost KPMG. Na základě pochybení, byla vyměřena pokuta 3,6 milionu korun. Při započtení penále se konečná částka vyšplhala k šesti milionům. V roce 2012 byla ale podle informací serveru velká část pokuty prominuta a Babišova firma z ní platila pouze malou část - 37 tisíc korun plus odpovídající penále.

"Mně celý ten případ připadá stále skandálnější," řekl dnes ČTK a Právu předseda ODS Petr Fiala. "Já myslím, že ta kauza je tak vážná, že se musí zvažovat i setrvání Andreje Babiše ve vládě. Ptám se premiéra Sobotky: Co hodlá v této věci udělat? Jak se hodlá vyrovnat s tou kauzou Čapího hnízda?" dodal. V minulosti podle něj byli ministři i kvůli mnohem menším případům vyzýváni, aby odstoupili.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek má za to, že pokuta není hlavním problémem u Čapího hnízda. "Ten problém je ten podvod, kdy za anonymní akcie schoval svoje vlastnictví, aby tu dotaci mohl vůbec dostat," míní. Pokud by bylo známo, že mu Čapí hnízdo patří, tak podle něj na dotaci neměl nárok. O odpuštění větší části pokuty v době, kdy byl sám ministrem financí, prý Kalousek nemá žádnou informaci.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zatím na dotaz ČTK k případu nereagoval. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), do jejíhož resortu rozdělování dotací spadá, uvedla, že k případu nemá podrobné informace. S Babišem o něm prý mluvit nehodlá, protože o dotaci kdysi nežádal Babiš, ale někdo jiný.

Neovlivni.cz upozorňuje, že zatímco u prvního auditu z roku 2011 společnost chybu neuznala, u druhého už závěry přijala. Důvodem je prý fakt, že Výbor regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy na konci roku 2012 prominul 99 procent pokuty prominul.

Oficiální vyšetřování okolností, za nichž Agrofert získal 50 milionů na výstavbu Čapího hnízda zahájil minulý týden Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Případem se zabývá od letošního ledna také česká policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…