Babiš by si měl v úterý pozorně vyslechnout slova prezidenta... Zimola v ČT poodhalil, o čem byla schůzka se Zemanem. A pak vyslal jasný vzkaz

08.04.2018 13:51

Místopředseda Pirátů Jakub Michálek, statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola a politoložka Vladimíra Dvořáková u Václava Moravce v Žižkovské věži rozebírali politickou situaci v zemi. Zimola prozradil jednu podrobnost z jednání ČSSD s prezidentem Zemanem. Michálek předestřel nápad Pirátů na řešení politické situace a Dvořáková ho okamžitě zkritizovala. Moravec poté vytáhl průzkum, který zřejmě nepotěší ani Miroslava Kalouska (TOP 09), ani Tomia Okamuru (SPD).

Babiš by si měl v úterý pozorně vyslechnout slova prezidenta... Zimola v ČT poodhalil, o čem byla schůzka se Zemanem. A pak vyslal jasný vzkaz
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

Politická jednání mezi premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) a ČSSD skončila krachem. Komunisté přesto dávají najevo, že jsou ochotni jednat s hnutím ANO o vládě. Na tahu je ale prezident Zeman, se kterým se Babiš sejde v úterý. Může se totiž také stát, že Zeman pověří sestavováním vlády někoho jiného. To, jestli se ČSSD vrátí k jednání o vládě, však podle místopředsedy strany nezáleží na prezidentu Zemanovi.

„Při vší úctě k panu prezidentovi, není to on, kdo má vracet sociální demokracii do hry. My jsme si na včerejším jednání řekli, že ukončujeme jednání o vládě, a pokud bude ČSSD někdo vracet do hry, tak to nebude pan prezident, ale orgány strany. Já především čekám, že si pan Babiš skutečně pozorně vyslechne slova pana prezidenta ... a že se začne chovat jako politik,“ podotkl Zimola. Dosud se prý Babiš choval jako ředitel firmy, který nepřipouští diskusi.

Než prezident Zeman odletěl na Slovensko, sešel se s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a jeho zástupcem Jiřím Zimolou a druhý jmenovaný prozradil z jednání s prezidentem jednu podrobnost. „Snad mohu prozradit, že pan prezident je bývalý sociální demokrat, a já říkám, duší stále sociální demokrat, povytáhl obočí nad nabídkou hnutí ANO,“ prozradil před kamerami Zimola, který přes ČT poslal Babišovi vzkaz. „Především by musel opustit svou uraženeckou rétoriku a rétoriku, ve které ze svých partnerů nedělá koaliční partnery, ale jen koaliční přívažky,“ doporučil Zimola Babišovi.   

Pokud by se ČSSD měla vrátit k jednacímu stolu, stalo by se tak pravděpodobně jen v případě, že by se Andrej Babiš vzdal postu premiéra. „Myslím si, že už jiná cesta není,“ uvedl Zimola.

Pirátský poslanec Michálek podotkl, že vládu bez důvěry tu máme už dlouho a je třeba s tím něco dělat. Piráti jsou ochotní jednat, ale pouze o vládě odborníků, ve které nebude premiérem Andrej Babiš a ANO nebude mít dominantní úlohu. Tato varianta se sice nezdá být příliš pravděpodobná, ale podle Michálka je stále čas jednat. Varianta předčasných voleb prý prozatím není na stole. Předčasné volby vyloučil i Zimola. Volby přece stojí tři čtvrtě miliardy a pro Andreje Babiše, který se vidí jako řádný hospodář, by prý nebylo dobrou vizitkou, kdyby připustil takovýto výdaj.  

Podle Dvořákové má teď Zeman důležitou roli. Může hrát úlohu mediátora v jednáních. Měl by si na Hrad sezvat zástupce parlamentních stran a zjistit, jaká je jejich strategie. „Tady vidíme dopady toho, když je sestavením vlády pověřen člověk, který je zatížen trestním stíháním,“ zdůraznila Dvořáková. Uznala sice, že voličům ANO Babišovo trestní stíhání nevadí, jenže vadí voličům těch stran, které by mohly jít do koalice s Babišem.

„A pokud o sobě Andrej Babiš říká, že je úspěšný podnikatel, tak úspěšný podnikatel vlastně likviduje svou konkurenci, a to politik nemá,“ zdůraznila dáma.

Michálkův nápad na vládu odborníků profesorku Dvořákovou nijak nenadchl. Když politici svalují svou odpovědnost na úřednické vlády, fakticky tak oslabují demokratický systém, ve kterém politici nesou odpovědnost za správu země a lidé jim ve volbách vystavují účet za jejich práci.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Moravec poté představil průzkum společnosti Kantar TNS, podle kterého by Babiš vyhrál příští volby se ziskem 29,5 procenta. Posilují ODS, Piráti i ČSSD. ODS by získala 14 procent hlasů, Piráti 13,5 procenta a ČSSD 8,5 procenta. Až čtvrtý by skončil Okamura se 7,5 procenta a pátí komunisté, které by dnes volilo 6,5 procenta voličů. Šest procent by získalo hnutí Starostové a nezávislí a pět procent lidovci. Do Sněmovny by se nedostala TOP 09, protože by podle průzkumu získala jen 4,5 procenta hlasů.

Hnutí ANO má také možnost uzavřít koalici s SPD a komunisty, ale podle Dvořákové by se to nemuselo voličům ANO líbit. Zimola podotkl, že je na Babišovi, jaké partnery si vybere. Teoreticky si může vybrat i Tomia Okamuru a komunisty. „Ale nemyslím si, že je to dobré řešení pro Českou republiku,“ zdůraznil Zimola.

Michálek podotkl, že ve Sněmovně už celé měsíce funguje nepřiznaná koalice ANO, SPD a KSČM.

Dvořáková poté přehodila výhybku k situaci v GIBS. Podle politoložky se hodně mluví o tom, kdo se stane předsedou sněmovní komise pro kontrolu GIBS, ale příliš málo se věnujeme tomu, co se děje v samotné inspekci. Tady zvedají varovný prst státní zástupci. Jenže tady je podle Dvořákové premiér Andrej Babiš, který může spustit proces výměny šéfa GIBS, trestně stíhanou osobou, takže ať už rozhodne jakkoliv, bude čelit podezření, že je při rozhodování ovlivněn svou osobní situací.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Zimola se poté vrátil k jednáním o vládě a prozradil, že Babiš ČSSD vždy nabízel především resorty, kde se řeší nějaký problém, a chtěl se jich proto zbavit. ČSSD chtěla ministerstvo vnitra nebo ministerstvo financí, i když nejlépe oboje.

Michálek okamžitě kontroval, že bitva o jedno nebo dvě křesla ve vládě navíc neřeší podstatu problému. „Pokud budou mít socialisti navíc jedno nebo dvě ministerstva, tak to ten problém neřeší. Základní problém je, že Andrej Babiš je podezřelý z dotačního podvodu. On kdyby byl přesvědčen o své nevině, tak by sám zveřejnil svůj policejní spis. Naopak pan Babiš se všemi způsoby snaží zatajovat ty informace,“ podotkl Michálek.

Postoupit by měla i kauza Čapí hnízdo. Šetření této kauzy už podle Michálka trvá dost dlouho, což podrývá důvěru veřejnosti ve spravedlnost. Buď by měla být podána žaloba, nebo by mělo být trestní stíhání zastaveno.

Když se ke slovu znovu dostala Dvořáková, vyjádřila pochopení pro snahu ČSSD obsadit post ministra vnitra, když se premiérem stal trestně stíhaný člověk. „To, že ministerstvo vnitra tady bylo velmi zneužíváno pro politické hrátky ... to je realita naší země,“ uvedla Dvořáková.

Zimola upozornil, že Babiš nepostupoval při jednáních vždy zcela transparentně. ČSSD chtěla být konstruktivní, ale Babiš odmítal všechny návrhy politického řešení toho, že je stíhán. A na dubnovém sjezdu ČSSD už straně došla trpělivost.

Trpělivost už dochází i Pirátům. Miloš Zeman by měl podle Michálkova názoru pověřit sestavením vlády někoho jiného. „Řekněme to na férovku, Andrej Babiš má poslední šanci, kdy to může zachránit,“ pravil Michálek. „Já si nedovedu představit, že by Andrej Babiš sestavil vládu, která se opírá o extremisty. Pokud jde o nás, my se na tom rozhodně podílet nebudeme,“ zdůraznil.

Podle Dvořákové by se měl prezident Zeman zeptat Babiše, jak vidí vývoj politických jednání. Pokud se Miloš Zeman dozví, že je jednání ve slepé uličce, měl by zasáhnout. Měl by zasáhnout o to důrazněji, že tu ani takřka půl roku po volbách nemáme vládu s důvěrou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…