Babiš čekal, že jeho kauza bude pokračovat, abolici nechce

04.12.2019 17:18

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš očekával pokračování svého stíhání v dotační kauze Čapí hnízdo. V reakci na dnešní rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana uvedl, že cítí úlevu vzhledem k tomu, že z případu byla vypuštěna jeho rodina. Trend je pozitivní, konstatoval v SMS zprávě zaslané ČTK.

Babiš čekal, že jeho kauza bude pokračovat, abolici nechce
Foto: Screen Vysílání ČT24
Popisek: Andrej Babiš před novináři

Zopakoval, že odmítne případnou abolici prezidenta Miloše Zemana. Je přesvědčen o tom, ze nic protizákonného nespáchal. S prezidentem o tom bude hovořit a požádá ho, aby abolici nevydával.

„Očekával jsem, že mě jen tak nepustí. Jsem politik, vydržím to. Dobrá zpráva je, že to má sestupnou tendenci,“ uvedl v prohlášení poskytnutém ČTK. Připomenul, že původně údajně spáchalo trestný čin jedenáct lidí, pak sedm. „A teď už na tuto údajnou organizovanou trestnou činnost stačí jenom dvoučlenná skupina. Takže trend je pozitivní a doufám, že směřujeme k nule a dobře to dopadne,“ napsal. Novinářům později řekl, že prochází čtyři roky mediálním terorem.

Na tiskové konferenci odmítl možnost abolice i spekulovat o tom, že by prezidentovu abolici pro něj spolupodepsal jiný člen kabinetu. Prezident v září uvedl, že by premiérovi abolici udělil v případě, že by nejvyšší státní zástupce rozhodl o obnovení jeho trestního stíhání. Pokud by prezident abolici udělil a některý z ministrů ji kontrasignoval, případné soudní řízení by podle trestního řádu mohlo kvůli nesouhlasu obžalovaného pokračovat. Soud by pak podle trestního řádu jen vyslovil výrok o vině, trest by však neuložil.

Babiš během tiskové konference uvedl, že mu píše SMS prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Za chvíli budu mluvit s panem prezidentem a požádám ho, aby zkrátka abolici nenavrhoval. Já jsem se k tomu jasně vyjádřil, není důvod na žádnou abolici, já jsem nic neudělal a vyjádřil jsem se k tomu jasně,“ řekl.

Ohradil se proti předsedovi koaličních sociálních demokratů Janu Hamáčkovi, který uvedl, že kauza zatěžuje fungování menšinového kabinetu. „Bylo by dobré, aby chodili na vládu, je třeba víc pracovat,“ uvedl na adresu ministrů sociální demokracie.

Nejvyšší státní zástupce dnes oznámil, že zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání premiéra a Jany Mayerové ze společnosti Farma Čapí hnízdo. Podle něj bylo nezákonné a předčasné. Stíhání premiéra a Mayerové v případu údajného dotačního podvodu tedy pokračuje a vyšetřování se vrací do Prahy k dozorovému státnímu zástupci. Stíhání Babišových rodinných příslušníků naopak definitivně končí.

Babiš část tiskové konference nejvyššího státního zástupce sledoval u oběda ve Sněmovně potom, co tři hodiny na plénu hovořil ke schvalovanému státnímu rozpočtu. Rozhodnutí nečetl. „Na to mám advokáty, kteří to dostali, jak je zvykem, pár minut před tím tiskovým sdělením to dostali do schránky. Já vůbec netuším, co tam je, a nikdy jsem to moc neřešil,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…