Babiš evidentně žádný plán nemá, rozjel se u Tvarůžkové Bartoš. Ať si vláda nemyslí, že jí bianco schválíme prodloužení nouzového stavu

30.03.2020 20:21

Česko mění personální strategii v boji s epidemií. Novým šéfem ústředního krizového štábu (ÚKŠ) bude ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Na tyto změny se kriticky dívá předseda Pirátské strany Ivan Bartoš, podle jehož slov naprosto selhává koordinace mezi ministerstvy. „Vláda si nemůže žádat bianko šek prodloužení nouzového stavu o třicet dnů, když k tomu nepředstaví konkrétní plán,“ nešetřil předseda v pořadu Interview na ČT24 kritikou.

Babiš evidentně žádný plán nemá, rozjel se u Tvarůžkové Bartoš. Ať si vláda nemyslí, že jí bianco schválíme prodloužení nouzového stavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš hned v úvodu zapochyboval nad tím, že restrukturalizace poradních orgánů bude skutečně efektivnější v koordinaci opatření proti koronavirové epidemii. „Když se dnes mění personální obsazení krizového štábu a jde tam ministr Hamáček místo Prymuly, nevím, jestli to do věci vnáší jasno,“ neskrýval obavy.

„Viděli jsme sami, že komunikace mezi resorty nefunguje,“ poukázal Bartoš na víkendovou hádku mezi ministrem vnitra a ministrem zdravotnictví, když se na Twitteru přeli ohledně toho, kdo zajistil respirátory domovům pro seniory.

„Když jsem viděl tuhle přestřelku ministrů, myslel jsem si, že je to z nějakých zábavných twitterových účtů. Pak jsem zjistil, že je to pravda. Je to opravdu smutné,“ dodal, jak absurdní mu střet ministrů přišel.

„Tady nedělá dobře ani pan premiér, je zde PR linka. Kdo zařídí respirátory, je najednou oblíbený hrdina národa,“ kroutil nad dohady ministrů o dodávky respirátorů Bartoš dál hlavou.

Pustil se i do ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), která pro změnu řekla, že zdravotní vybavení pro domovy seniorů zařizuje Ministerstvo zdravotnictví, což se také nestalo. „Ministři si tady jedou sólo své aktivity, nekoordinují se,“ konstatoval s tím, že pandemický plán, který Česká republika má od roku 2011, jasně říká, že jednou z priorit je právě meziresortní koordinace. „Koordinace v tuto chvíli selhává!“ zamračil se Bartoš.

Bartoš následně zmínil, co mu v náplni ústředního krizového štábu dlouhodobě chybí. „Ústřední krizový štáb měl řešit celé spektrum problémů i včetně ekonomických dopadů opatření a návrhu na kompenzace,“ zmínil. Připouští, že možná bude ku prospěchu, pokud nyní dojde k rozdělení. A sice že krizový štáb bude konečně řešit celé spektrum problémů, zatímco tým kolem epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly bude řešit udržitelnost zdravotního systému a opatření k zabránění šíření nákazy.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Personální změny v krizovém štábu však podle něj nepůsobí dobře. „Svými rozhodnutími ze dne na den je však vláda pro lidi, politiky i firmy nepředvídatelná. Nikdo neví, s čím vláda další den přijde,“ zdůraznil.

Znovu poukázal, že v krizové situaci chybí vládě systematičnost a transparentnost. „Kdyby skutečně vláda představila plán a nebyla to jen hra PR. Opatření v daných chílích byla správná, ale když řeknete A, musíte říct B. Co od opatření očekávají, kdy skončí,“ zmínil Bartoš.

Vláda si podle jeho slov nemůže žádat bianko šek prodloužení nouzového stavu o třicet dnů, když k tomu nepředstaví konkrétní plán. „Oni si jdou do Sněmovny, jdeme projednávat změny vládních opatření a změny zákonů, ale vláda musí říct, dokdy a za jakých podmínek a také kdy se opatření zmírní, nebo čím je podmíněno prodloužení nouzového stavu,“ řekl.

Pokud takový plán příště na stole nebude, budou jej chtít projednat jako první bod na jednání Sněmovny, dodal Bartoš. „Babiš nemá evidentně plán ani strategii. Nebo má a nechce to sdělit lidem,“ přemítal dál šéf Pirátů.

Zmínil, že plán, který od vlády očekává, by měl obsahovat tři základní oblasti. Zaprvé za jakých podmínek dojde k přerušení jednotlivých opatření, proč se pokračuje v jejich trvání nebo jsou zpřísněné. Zadruhé plán distribuce, příjmů a dlouhodobý plán týkající se zásilek týkajících se zdravotnictví. „Od pana premiéra slyšíme, jak mají všichni všeho dostatek, a bokem se dozvídáme, že tomu zdaleka tak není,“ podotkl Bartoš.

„A zatřetí by měl plán obsahovat predikce firmám, podnikatelům, zda mají pokračovat v živnosti, sáhnout na bezúročné půjčky, které budou banky nabízet s garancí státu, nebo to mají zabalit,“ zmínil Bartoš tři zásadní věci, které si lidé zaslouží již dnes vědět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…