Babiš jasně v čele, ODS až za lidovci. Hleďte na celostátní průzkum

12.09.2014 14:05

Pozici nejpopulárnějšího politického subjektu si i nadále udržuje hnutí ANO vedené ministrem financí Andrejem Babišem. Vyplývá to z nejnovějšího internetového průzkumu volebních preferencí společnosti SANEP. Druhé místo patří sociální demokracii, třetí nejsilnější stranou zůstává KSČM. ODS na pozici lídra české pravice nahradila TOP 09.

Babiš jasně v čele, ODS až za lidovci. Hleďte na celostátní průzkum
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš v Kulturním domě Akord v Ostravě

Její preference byly v září 12,4 %, což je oproti srpnovému průzkumu nárůst o tři desetiny procentního bodu. Naopak o dvě desetiny procentního bodu oproti předchozímu měsíci poklesli lidovci, a to na 6,2 %. ODS má podle SANEP preference 5,3 % voličů.

Sociální demokraté jsou druzí, ale preference jim klesly

Hnutí ANO si svoji pozici lídra ještě upevnilo, jeho preference v září vzrostly na 23,1 %. Jsou tedy o čtyři desetiny procentního bodu vyšší, než by tomu bylo v srpnu. Druhým sociálním demokratům výzkum agentury SANEP přisuzuje preference ve výši 19,5 % hlasů, což je o tři desetiny procentního bodu méně než v srpnu.

Nepatrně, o jednu desetinu procentního bodu na 14,6 %, posílila KSČM. Podle autorů průzkumu jsou komunisté jedinou polistopadovou politickou parlamentní stranou, která má nejstabilnější a nejkoherentnější voličský elektorát.

Ani nejnovější průzkum zřejmě nepotěší šéfa hnutí Úsvit Tomio Okamuru, a to i když si oproti srpnu Úsvit s aktuálními preferencemi 4,8 % o tři desetiny procentního bodu polepšil.

Celý průzkum ZDE.

Volební model: Babišovo hnutí má více než čtvrtinu poslanců

SANEP vytvořil pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů na základě zářijového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 55,1 % rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb, volební model. Podle něj by nejvíce poslaneckých mandátů získalo ANO (57), dále pak ČSSD (48), KSČM (36), TOP 09 (31), KDU-ČSL (15). Nejméně poslanců by měla ODS, pouze třináct.

Internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 4. – 10. září 2014 na vybrané skupině 5.927 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…