Babiš jde před soud. Politici vládních stran z toho nadskakují. Co teď přijde?

07.06.2022 16:25 | Ze sítí

Informaci, že pražský městský soud začne 12. září projednávat obžalobu expremiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo, přivítala zejména vládní TOP 09. „Takhle funguje právní stát,“ pochvaluje si hnutí a píše, že se máme připravit na „kňourání“ a slova o „spiknutí“. Zpráva budí také další reakce. Europoslanec Jiří Pospíšil pak dal do souvislosti nedávné Babišovo vyjádření, že v září nakonec nedojde na jeho oznámení případné kandidatury na Hrad. „To jsou mi ale náhody…“ podotkl.

Babiš jde před soud. Politici vládních stran z toho nadskakují. Co teď přijde?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Má vláda pohrozit energetickým firmám mimořádným zdaněním, pokud nesníží ceny?

98%
1%
hlasovalo: 17745 lidí
Obžalobu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jany Nagyové (dříve Mayerové) v kauze dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo začne podle informací serverů Novinky.cz a SeznamZprávy.cz pražský městský soud projednávat 12. září.

Kauza padesátimilionové evropské dotace na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo míří před soud po více než šesti letech a Babiš s Nagyovou jsou v ní obžalováni z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, přičemž jim podle trestního zákoníku hrozí až desetileté vězení.

ČTK poznačila, že žalobce Jaroslav Šaroch podle dřívějších informací navrhuje pro expremiéra v obžalobě tříletou podmínku a peněžitý trest deset milionů korun, pro Nagyovou pak žádá stejný podmíněný trest, zaplatit by měla půl milionu korun.

Sám Babiš ČTK sdělil, že ho v kauze Čapí hnízdo už vůbec nic nepřekvapí. „Fatálně pošpinila mě, moji rodinu, ale i moje současné a bývalé kolegy. Za tu dobu, co se případ táhne, ovlivnila neuvěřitelné množství voleb. V září ten vykonstruovaný a účelový pokus o moji kriminalizaci bude pokračovat. A to, světe, div se, opět jen pár dní před dalšími volbami,“ uvedl s tím, že „nikdy nic trestného neudělal“ a je připraven to prokázat.



Právě září, kdy se má soud uskutečnit od pondělí 12. září do pátku 16. září, je také měsíc, kdy chtěl Babiš oznámit svou případnou kandidaturu na Hrad, nakonec se však rozhodl tak zatím neučinit. Zajímavá shoda v tom, že zpráva o soudu Babiše zní dva dny poté, co sdělil, že oznámení odkládá, si povšiml europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Když něco vypadá jako kachna, kváká, plave a lítá jako kachna, tak to s největší pravděpodobností kachna bude,“ komentoval to.

Pobaveně na to rovněž doplnil: „To jsou mi ale náhody…“

Svou případnou kandidaturu Babiš chce oznámit „až na poslední chvíli“, kdy přesně se neví. Obžaloba Babišovi neznemožňuje kandidovat na prezidenta.

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský pak připojil, že: „To je asi zase kampaň.“

Soudu si povšimla i TOP 09 a do expremiéra se tvrdě obula. „Bude kolem toho spousta kňourání, pláče, slov o kampani a spiknutí, ale je dobře, že Andrej Babiš bude muset své machinace objasňovat soudu. Takhle funguje právní stát,“ napsala vládní strana.

A vyjádření přišlo také od právničky a pražské zastupitelky Hany Kordové Marvanové (za STAN). „Pozdě, ale přece! Soudce zaslouží ocenění, že bezodkladně nařídil veřejné hlavní líčení o obžalobě A. Babiše, volby – nevolby. Jen to mělo být už před několika lety. Průtahy v trestních kauzách nahrávají pachatelům, jak se vyhnout přísnému potrestání,“ komentovala.

Hlavní líčení se podle soudní databáze uskuteční od pondělí 12. září do pátku 16. září, následně pak v týdnech od 26. září a od 17. října, v obou případech není jednání nařízené ve středu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti, covid... „Rozhodují o nás jiní!“ Klaus pod Blaníkem burcoval „mlčící většinu“

19:50 Migranti, covid... „Rozhodují o nás jiní!“ Klaus pod Blaníkem burcoval „mlčící většinu“

„Nespoléhejme na bájné blanické rytíře. Probudit je nutné mlčící většinu českého obyvatelstva,“ sděl…