Babiš jednal s bavorským premiérem. Dostal slíbených 100 lůžek

04.11.2020 19:15

Premiér Andrej Babiš se sešel s bavorským premiérem Markusem Söderem. Dohodli se. Bavorsko v případě nouze Česku pomůže; rezervuje pro to 100 lůžek intenzivní péče. Solidarita v Evropě, dle Babiše, funguje. A jednali i o dalších věcech.

Babiš jednal s bavorským premiérem. Dostal slíbených 100 lůžek
Foto: Repro Facebook
Popisek: Andrej Babiš ve svátek promlouvá k národu

Anketa

Věříte novému ministru Blatnému víc než Prymulovi?

hlasovalo: 16700 lidí

Bavorsko rezervuje pro případ, kdyby Česká republika potřebovala, 100 lůžek intenzivní péče. Žádost o pomoc, pokud by to bylo nutné, by podávalo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Na tiskové konferenci po jednání s bavorským ministerským předsedou Markusem Söderem to ve středu řekl premiér Babiš.

Dále vyloučil úplné uzavření hranic s Německem, což i dle Södera by mělo negativní dopad na ekonomiku obou zemí. „Tento projev solidarity je pro nás důležitý. Domluvili jsme se, že pokud by to bylo potřeba, a doufejme, že to nebude potřeba, tak aktivace by přišla ze strany našeho Ministerstva zdravotnictví,“ uvedl Babiš.

A dodal: „Je to samozřejmě velkorysé gesto, a chci jen potvrdit, že v případě potřeby na bavorské straně budeme postupovat recipročně,“ dodal. Podle Babiše po celou dobu koronavirové epidemie solidarita v Evropě funguje.

Německo zařadilo Česko od konce září mezi rizikové oblasti. Návštěvník, který nemá výjimku a neprokáže se negativním testem na covid-19, musí na 14 dnů do karantény. Čeští pendleři výjimku od bavorské vlády mají.

„Učinili jsme celou řadu důležitých kroků, které mají rozšiřování pandemie zabránit. Jde nám především o to, abychom zachovali funkční ekonomiku, hospodářské podniky, školy a mateřské školy. Dobré je, že otevřené hranice jsou na obou stranách doprovázeny analogickými a velmi podobnými opatřeními. Pro nás je důležité, aby i lidé z Česka mohli přijíždět. Máme celou řadu zaměstnanců z Česka, kteří pracují zejména ve sféře ochrany zdraví a medicíny,“ řekl bavorský premiér.

Na schůzce prý premiéři řešili také vlakovou dopravu. Babiš svůj protějšek žádal o spolupráci při modernizaci železnic, zrychlení spojení mezi Prahou a Mnichovem a navýšení kapacit přepravy vlaků.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…