Babiš jel do Polska a jen zíral. Benzin, jídlo, vše levné. Fialo, dělejte něco

27.03.2022 11:33 | Ze sítí

Kvůli zdražování ropy ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic opět rostou. Vláda je však i nadále odmítá zastropovat, což nahrává do karet expremiérovi Andreji Babišovi (ANO), jenž natočil reportáž – ukazuje, jak svým občanům pomáhají sousední země, konkrétně Polsko. A burcuje opět směrem k Fialovu kabinetu: „Vládě na občanech nezáleží. Udělejte už něco pro lidi!“

Babiš jel do Polska a jen zíral. Benzin, jídlo, vše levné. Fialo, dělejte něco
Foto: Repro: Facebook
Popisek: Andrej Babiš představuje českým občanům opatření, která zavedla vláda v Polsku

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí
Do Polska se Babiš vydal v sobotu ráno – pozval ho tam na nákupy jeden z jeho fanoušků Martin, jenž žije v okolí Hradce Králové. „Uděláme reportáž a ukážeme, co udělala polská vláda pro své občany, a jak to vypadá u nás,“ oznámuje bývalý předseda vlády ve videu, které nasdílel na své facebookové stránky.

První Babišova zastávka je na polském tržišti nedaleko hranic, kde nakupuje potřeby do domácnosti, cukrovinky na Velikonoce či karton cigaret Marlboro, který, jak upozorňuje, nebude sloužit k jeho spotřebě. S trhovci a s ostatními kupujícími převážně z Česka se dává do řeči a vypadá to, že si dobře rozumějí.

Právě levné nákupy lákají do Polska stále mnoho obyvatel z ČR. „Vidíte tady za mnou, jsou tu autobusy z Prahy, Pardubic a Hradce Králové,“ ukazuje Babiš na opodál tržiště vedle sebe seřazené zájezdové autobusy na trhy do Polska. „Jezdí sem lidi nakupovat a je nevěřitelné, že je to takový cenový rozdíl,“ říká Babiš. „Jsme přitom v Evropské unii, je to neuvěřitelné. A samozřejmě vám vysvětlím, proč to tak je.“

Následuje přesun do tamního Lidlu, do obchodu s potravinami, zrychlené záběry Babiše s nákupním vozíkem, do kterého hází balení vajíček, uzeniny, mléko, balení coca-coly, majonézu a další potraviny. Na cenovkách je zvýrazněno, že DPH u základních potravin je 0 %. Obchod Babiš pak spokojeně opouští s s třemi plnými taškami.

Na řadu pak přicházejí ceny pohonných hmot.

Obyvatelé Česka žijící u hranic totiž berou polské pumpy s levnějším palivem doslova útokem. Je zajímavé, že ceny pohonných hmot na našem území směrem k polské hranici jsou logicky nižší a ve vnitrozemí Polska jsou ještě nižší. 

„Takže tady máme naftu, tu máme za 40,48 korun, a benzín za necelých 35 korun za litr,“ ukazuje expremiér na tabuli s cenovkami u jedné z polských čerpacích stanic. „Tak tohle je ten rozdíl,“ spráskl ruce Andrej Babiš.

Čerpací stanice Orlen se nachází o pár kilometrů blíž k hranicím. „Takže tady jsme blízko české hranice, vlastník Unipetrolu, tedy všech českých rafinérií. Unipetrolu. Tady vidíme naftu za 40,40 korun za litr a benzín 34,60 korun za litr. Tady jsou o něco vyšší ceny než směrem do vnitrozemí Polska, protože ti obchodníci vědíí, že zde tankují Češi,“ vysvětluje rozdíly.

„Tady je rozdíl 8 korun na litr nafty a benzinu, ale pokud bychom jeli dál do vnitrozemí Polska, tam je rozdíl až 10 korun,“ upozorňuje Babiš.

„Zkrátka polská vláda od 1. února 2022 rozhodla, že do 31. července 2022 snižuje DPH u pohonných hmot. z 23 % na 8 %. Takže to je jasné rozhodnutí vlády ve prospěch polských občanů,“ pokračuje Babiš.

Pohonné hmoty v České republice od pondělí opět zdražují. V mezidenním srovnání od středy do čtvrtka se ceny za litr benzinu Natural 95 zvýšily o 12 haléřů na 44,30 korun, litr nafty o 29 haléřů na 46,50 Kč. Od pondělí do čtvrtka zdražil benzin o 28 haléřů, nafta o 42 haléřů. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Babiš opět zopakoval recept stínové vlády na to, jak ulevit českým firmám a občanům: „Tak tohle je ten rozdíl, a to je to, co my stále říkáme vládě pana Petra Fialy, aby zkrátka buď snížili spotřební daň, nebo aby snížili DPH na tyto komodity., nebo aby jezastropovali!“ zmínil, jaké má vláda možnosti.

Fialova vláda zatím v reakci na rostoucí ceny pohonných hmot v důsledku války na Ukrajině rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a také o zrušení silniční daně pro osobní vozy a dodávky do 12 tun. Umělé zvyšování marží u pohonných hmot kontroluje Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Premiér Fiala v možnostech zmíněných Babišem vidí problém, což jeho předchůdce odmítá: „Samozřejmě, že to jde, funguje to v Maďarsku, v jiných zemích dali příspěvky. Takže proč to nejde u nás?“ rozhazuje naštvaně rukama Babiš a dodává: „No, tak na to stále nedostáváme odpověď,“ připomíná nevyslyšené volání opozice.

„Česká republika má za únor v rámci EU třetí největší inflaci: 11 %. V prosinci, když jsme končili, to bylo 5,3 %. A proč? Protože my jsme dali u elektřiny, plynu a vytápění domácností DPH na nulu!“ podotkl Babiš.

Poukazuje na to, že toto není jediné opatření, které polská vláda ve prospěch svých občanů učinila. „Polská vláda také rozhodla, že od 1. února 2022 do 31. července 2022 sníží DPH u zemního plynu z 8 na 0 %. Snížila DPH u základních potravin na 0 %, to znamená chléb, maso či výrobky z mléka, ovoce, zelenina a nealko, vše 0%! Rozhodla o snížení DPH u elektřiny o 5 % a snížila DPH na dodávky tepla na 5 %,“ předčítá někdejší předseda vlády z připraveného seznamu opatření polské vlády. V Polsku je v současnosti inflace jenom 8,1 %.

A Polsko už plánuje další opatření: „Chce snížit daň z příjmu fyzických osob ze současných 17 % na 12 %. To jsou všechno opatření v prospěch polských občanů. My jsme to snižovali z 21 % na 15 %, to je ta superhrubá mzda,“ zmínil.

Babiš se opřel do Fialy, že cestuje se svým polským protějškem sice do Kyjeva řešit Ukrajinu, ale ani se ho nezeptá na tipy, jak v době krize svým občanům pomoci. „Mě velice mrzí, že naše vláda a pan premiér, který seděl ve vlaku organizovaném polským premiérem z polské hranice do Kyjeva, tolik hodin byli spolu... že nevyužil ten čas na to, aby získal zkušenosti a názory, které uplatňuje Polsko!“ konstatuje.

Na shrnutí úřadování současného českého kabinetu si Babiš s sebou vzal tabulku a udělal nepěknou inventuru. „Je to už 100 dnů Fialovy vlády. Tady je následná inflace 11,1%. Jak říká pan premiér, není to jeho drahota, ale Putinova. Před volbami zase říkal, že je to Babišova,“ kritizuje Fialu.

„Ale za nás jsme měli inflaci 5,3 %, měli jsme 14. nejvyšší inflaci v EU, Poláci tehdy měli inflaci na třetím místě, měli 8 %. Teď máme drahotu za vlády Petra Fialy, jsme třetí nejdražší v EU. A Poláci jsou na 9. místě s inflaci 8,1 %,“ říká Babiš s tím, že samozřejmě, že se jedná o inflaci globální, ovšem jak názorně předvedl – přístup vlád k inflaci se radikálně liší.

„Poláci bojují a vracejí lidem peníze. Viděli jsme to jasně. V Polsku je vše výrazně levnější. Proto jsou tam zájezdy z Prahy. Co s tím dělá Fialova vláda? Vůbec nic! Nula! Nula! Nula!“ zopakoval Babiš.

Vládě závěrem opět vzkazuje: „Vraťte lidem ty peníze z DPH! Už jste dostali 62 miliard, které jste si nechali, ale znovu jste neudělali nic. Vůbec tomu nerozumím,“ zamračil se Andrej Babiš s tím, že informace o levnějších pohonných hmotách má i od naštvaných Čechů, kteří navštívili Maďarsko, kde je cena za litr nafty 32 korun a potraviny jsou tam o třetinu levnější než v ČR.

„Této vládě na lidech vůbec nezaleží. Tak doufám, že i toto video přispěje k tomu, aby tato vláda přestala vysílat signály, uvažovat, přemýšlet – a aby udělala konečně něco pro lidi,“ dodal Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…