Babiš má z Topolánka velký strach. Komentátor připomněl, jak mu dokázal zatopit v minulosti

18.11.2017 19:16

Komentátor týdeníku Euro a serveru E15.cz Pavel Páral se domnívá, že stávající prezident Miloš Zeman má problém. Mirek Topolánek ho prý v souboji o Hrad může porazit. A kvůli tomu čeká velký problém i pravděpodobného příštího premiéra Andreje Babiše (ANO). I Topolánek má však své „bolavé místo“.

Babiš má z Topolánka velký strach. Komentátor připomněl, jak mu dokázal zatopit v minulosti
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Bezpečnost letu Andreje Babiše (ANO) k absolutní moci v zemi, bez dělení se s jakýmkoli koaličním partnerem, garantovaná prezidentem Zemanem, je ohrožena. Do hry o Hrad na poslední chvíli vstoupil muž, jehož politická zkušenost a váha jsou srovnatelné se současnou hlavou státu. Mirek Topolánek je jediným kandidátem, který je zřejmě momentálně schopen Zemana v přímé volbě porazit,“ píše hned na úvod svého textu Pavel Páral.

Celý článek naleznete zde

Babiš se přitom netají tím, že Mirka Topolánka nemá ani trochu v lásce. Před prezidentskou volbou dokonce bývalého premiéra za ODS začal vykreslovat jako největšího zloducha české politiky. Donedávna byl v Babišových očích nevětším zloduchem předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Dnes už Babiš vnímá Topolánka jako větší hrozbu.

Topolánek je podle Párala zkušený politický harcovník, který může v politickém souboji s Milošem Zeman a Andrejem Babišem obstát. Komentátor v této souvislosti připomíná, že je to ten samý Mirek Topolánek, který se přece jen snažil něco udělat s kmotry v ODS a ve své snaze alespoň částečně uspěl. Tady někde se podle Párala zrodilo spojenectví Topolánka s Markem Dalíkem.

„Bylo to v roce 2004, kdy poslanec tehdejší Unie svobody Kořistka podal na Dalíka trestní oznámení, že mu v jedné ostravské restauraci ve společnosti dalšího lobbisty Jana Večerka nabízel desetimilionový úplatek a post velvyslance v Bulharsku za to, když bude ve sněmovně hlasovat proti důvěře nastupující vládě Stanislava Grosse. Policisté Dalíka s Večerkem zatkli a vláčeli v poutech před televizními kamerami vrtulníkem do Ostravy na výslech. Topolánek, tehdy šéf nejsilnější opoziční strany, byl dlouhodobě odposloucháván a byly mu lustrovány osobní účty v bance. Topolánek byl přesvědčen, že šlo o akci kmotrů v ODS, kteří se spojili s Grossem, aby ho odstavili z čela strany a do voleb, kde měla ODS šance na významné vítězství, vedl stranu jejich člověk. Dalík za spolupráci s Topolánkem prostě seděl ve vazbě a byl vláčen médii jako zločinec,“ připomněl komentátor.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Jistěže Marek Dalík ze spojenectví s Mirkem Topolánkem těžil a bohatl, ale někteří kmotři, jako Ivo Rittig, oslabili. Oslabil i Andrej Babiš, který byl od konce 90. let minulého století zadobře s ČSSD. Ta nebyla u moci a Babiš nemohl ze spolupráce se státem profitovat tolik jako dřív. Topolánek se o jeho podnikání zřejmě dozvěděl víc než většina lidí této země a dnes nechce nechat Babišovi neomezený prostor k vládnutí.

„Zdroje týdeníku Euro nakonec připouštějí, že Topolánek se chtěl tak jako tak do politiky vrátit, ale počítal až s další prezidentskou volbou a jeho názor skutečně změnila až aktuální situace. Schopnost pochopit, co se na politické scéně děje a jak se situace může vyvinout, je podstatou toho politického řemesla, o němž na své kandidátské tiskovce Topolánek mluvil a které jeho soupeři s výjimkou Zemana nejen neovládají, ale ani netuší, že existuje, a měli by se ho snažit naučit. Rozezlené reakce Drahoše a Horáčka na Topolánkovu kandidaturu to jednoznačně potvrzují. Ti lidé nechápou nejen to, že v druhém kole proti Zemanovi nemají vůbec žádnou šanci, ale ani fakt, že Topolánek bude sbírat nejen jejich, ale především Zemanovy voliče, mezi nimiž byli mimochodem z významné části i pravidelní voliči ODS,“ doplnil Páral.

Pokud by se Topolánek stal prezidentem, zřejmě by udržoval vztahy s Východem i Západem, ale podle komentátora by se expremiér v čínské televizi nepředváděl s krtečkem a pravděpodobně by se nebál připnout si do klopy tibetskou vlaječku. Topolánek by nevyváděl zemi z EU, protože si je vědom toho, že drtivá většina českého exportu míří do EU. Expremiér ostatně opakuje, že členství v EU nemá pro Českou republiku alternativu. Stejně tak si je vědom toho, že je pro nás důležitá euroatlantická vazba. Byl to ostatně on sám jako premiér, kdo prosazoval umístění amerického radaru v Česku. Topolánek by se zkrátka choval jinak než Zeman. Otázkou však podle Párala je, zda Topolánek se svou minulostí dokáže postoupit do druhého kola. To je prý jeho „bolavé místo“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…