Babiš nabízel vládu nad školstvím brněnskému rektoru Bekovi. Nechci, nenechám se podporovat SPD a komunisty, vzkázal

01.11.2017 16:47

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes na jednání poslaneckého klubu ANO nabídl post ministra školství rektorovi Masarykovy univerzity v Brně Mikuláši Bekovi. Ten funkci odmítl. Na webu to dnes uvedl týdeník Respekt. Zprávu převzala ČTK.

Babiš nabízel vládu nad školstvím brněnskému rektoru Bekovi. Nechci, nenechám se podporovat SPD a komunisty, vzkázal
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

Bek podle něj Babišovi jménem všech rektorů navrhl, aby se ministrem stal současný náměstek na ministerstvu školství Robert Plaga, který měl doposud na starosti řízení vysokých škol.

Bek podle Respektu obdržel pozvání na jednání s poslanci ANO od Babiše před dvěma dny, jeho nabídku na místo ministra školství ale nepřijal.

Nechci být ve vládě, která se neopře o demokratickou většinu

„Mám k tomu několik důvodů. Prvním a hlavním je fakt, že můj rektorský mandát skončí až v roce 2019. Nechci z univerzity utíkat,“ řekl Respektu. Jako další důvod uvedl své politické přesvědčení. Sympatizuje prý s proevropskými stranami, jako jsou Starostové a nezávislí, TOP 09 a lidovci. Nechtěl by také být ve vládě, která by neměla demokratickou většinu a kterou by podporovalo hnutí Svoboda a přímá demokracie či komunisté.

Schůzce Beka s Babišem podle Respektu předcházelo jednání rektorů, kteří se shodli na tom, že by pro ně nejschůdnějším kandidátem na ministra byl náměstek Plaga. „Nemůžeme si být jistí, jak dlouho tahle vláda bude trvat. Proto je důležité na tento post za takové situace dosadit člověka, který má s resortem zkušenosti. A tím Robert Plaga je,“ potvrdil Bek. Rektoři by rádi v příští vládě vyřešili otázku střednědobého financování vysokých škol, neočekávají žádné velké legislativní změny.

Babiš minulý týden uvedl, že sestaví menšinovou vládu z dosavadních ministrů za ANO a z odborníků. Dnes řekl, že má víceméně jasno o obsazení sedmi až osmi křesel v menšinové vládě, kterou skládá. Hledá odborníky mimo jiné na ministerstvo školství, průmyslu a obchodu a kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…