Babiš o náměstkovi Maláčové, kterého si odvedla policie: Jeho jediná kvalifikace byla ČSSD. Napsal jsem paní ministryni asi deset dopisů

24.02.2020 18:45

K razii policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu na Ministerstvu práce a sociálních věcí se vyjádřil premiér Andrej Babiš. „IT zakázky jsem kritizoval dlouhodobě. Napsal jsem paní ministryni asi deset dopisů,“ sdělil předseda vlády. „Jeho jediná kvalifikace je, že byl v minulosti místopředsedou pražské organizace ČSSD,“ přisadil si premiér k náměstkovi Janu Baláčovi. Informoval o tom iROZHLAS.

Babiš o náměstkovi Maláčové, kterého si odvedla policie: Jeho jediná kvalifikace byla ČSSD. Napsal jsem paní ministryni asi deset dopisů
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Na dveře Ministerstva práce a sociálních věcí dnes ráno zaklepali policisté a spustili razii spojenou s IT oddělením tohoto resortu. Na kauzu již zareagoval premiér Babiš. Ten od ministryně Maláčové požaduje vysvětlení. „IT zakázky jsem kritizoval dlouhodobě. Napsal jsem paní ministryni asi deset dopisů. Myslím, že si to někdo vyžádal na 106,“ řekl premiér Andrej Babiš po tom, co jednala vláda. „Samozřejmě že je to špatně, pokud je tam nějaká korupce,“ dodal předseda vlády. Článek vyšel na serveru iROZHLAS.cz.

Celý článek ZDE:

Anketa

Pro koho byste hlasovali, kdybyste byli Američané?

hlasovalo: 7557 lidí

Tyto dopisy získal iROZHLAS právě díky zákonu o svobodném přístupu k informacím. Z dokumentů má vyplývat, že ministryně situaci okolo informačních systémů nezvládá. „Ministryni v dokumentech kritizuje například za přílišnou závislost na externích dodavatelích i za nedostatek ‚erudovaného managementu‘ přímo uvnitř resortu. Několikrát se také opřel přímo do náměstka pro řízení sekce ekonomické a IT Jana Baláče,“ psal iROZHLAS.

„Psal jsem, že nemá absolutně žádné zkušenosti z oblasti ICT, tento obor nestudoval a je bez jakýchkoliv praktických zkušeností. Jeho jediná kvalifikace je, že byl v minulosti místopředsedou pražské organizace ČSSD,“ napsal premiér v SMS zprávě serveru iROZHLAS.cz.

Právě Baláč nyní čelí obvinění z pletich při zadání veřejné zakázky a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Kromě něj stíhají policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu i manažera kybernetické bezpečnosti Karla Macka. Žádný z nich nebyl v pondělí na pracovišti zastižen. Oběma prý hrozí až 12 let vězení.

Ministryně Maláčová kvůli razii policistů odešla předčasně z jednání vlády na své ministerstvo. Plánovaného oběda s prezidentem Zemanem se tedy nezúčastnila. Prezident označil situaci na Ministerstvu práce a sociálních věcí za průšvih.

Maláčová se k zásahu vyjádřila po druhé hodině odpolední. Odkazovala však na mlčenlivost a mnoho informací nesdělila. „Dnes ráno jsem obdržela informaci, že na Ministerstvu práce a sociálních věcí zasahuje policie, a byla jsem požádána, abych se na ministerstvo dostavila, což jsem udělala. V tuto chvíli nemohu nic konkrétního komentovat,“ sdělila novinářům. S policií prý plně spolupracuje. To, zda je mezi obviněnými Baláč, nekomentovala. Kromě ministerstva zasahovala policie i v sídlu OKsystem. „Já rozhodně nejsem ve spojení s OKsystemem, nikdy jsem nebyla,“ vyjádřila se ministryně k teoretickým kontaktům s touto společností.

Informační systém, jenž měl fungovat již od roku 2017, by měl být spuštěn až na začátku příštího roku. Původně měl tento systém stát 1,5 miliardy, již nyní se však podle iROZHLASU o půl miliardy až jednu miliardu zakázka prodraží. „Jednou ze součástí jednotného resortního systému je systém pro vyplácení dávek. Kdo by ho měl od příštího roku provozovat, není ani po dvou tendrech jasné. Dvakrát prodlužovaná smlouva s nynějším dodavatelem, jímž je společnost OKsystem, vyprší začátkem roku 2021,“ informoval server.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…