Babiš pozval do Česka kongresmany se vztahem k ČR

09.03.2019 6:32

Premiér Andrej Babiš pozval do Česka členy skupiny přátel ČR v americkém Kongresu. Řekl to novinářům na závěr své návštěvy Spojených států s tím, že návštěva by se mohla uskutečnit po květnových evropských volbách. Babiš se s členy skupiny setkal v pátek v rámci svého programu v Kongresu.

Babiš pozval do Česka kongresmany se vztahem k ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Skupinu přátel ČR tvoří podle Babiše 12 kongresmanů z řad republikánů i demokratů. „Jsou to zástupci států, kde žije česká komunita,“ řekl premiér. Tito zákonodárci podle něj mohou být spojenci pro Česko v případě, že se bude snažit prosazovat ve Spojených státech své zájmy.

Babiš se v Kongresu setkal také s vůdcem republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevinem McCarthym. Po schůzkách v Kongresu jednal také se zástupci významných amerických židovských organizací. Podle něj se debata vedla mimo jiné o českém členství v Radě OSN pro lidská práva. Česko letos potřetí zahájilo tříletý mandát v radě a česká diplomacie za jeden z cílů současného členství označila snahu, aby se rada vyváženě věnovala zemím, kde je přístup k lidským právům problémový, a nezaměřovala se nadproporčně na problémy v Izraeli.

Odpoledne místního času Babiš u Pentagonu uctil památku obětí teroristického útoku z 11. září 2001. Po pietě měl možnost krátce hovořit s americkým minstrem obrany Patrickem Shanahanem, se kterým debatoval o společném boji českých a amerických vojáků proti mezinárodnímu terorismu, ale také o možnosti spolupráce při modernizaci české armády. „Ministerstvo obrany organizuje soutěž na nákup vrtulníků. V rámci dodavatelů jsou tam dva američtí výrobci vrtulníku, které my považujeme za favority,“ řekl Babiš. Vláda ale podle něj čeká na nabídku dodavatelů, důležitá pro ni bude cena.

Babiš v pátek večer místního času (v noci na sobotu SEČ) třídenní návštěvu USA ukončil. Jejím hlavním bodem bylo čtvrteční jednání českého premiéra s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. „Pro mě to byla velice významná, snad nejvýznamnější událost v mém politickém životě. Myslím si, že jsem si to celkem užil,“ uzavřel Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…