Babiš proti větru: Jde o Bašára Asada a uprchlíky ze Sýrie

25.02.2019 13:41

Český premiér se zúčastnil jednání Ligy arabských států a EU v egyptském Šarm aš-Šajchu. Po jednání novinářům sdělil, že syrští uprchlíci by se z Evropy mohli začít vracet domů. Babiš o tom chce hovořit i s prezidentem USA Donaldem Trumpem.

Babiš proti větru: Jde o Bašára Asada a uprchlíky ze Sýrie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Evropští a arabští lídři podle Babiše debatují o Palestině a o celkové situaci na Blízkém východě. Situace v tomto regionu je prý velmi obtížná. V obtížné situaci se prý ocitlo především Jordánsko, které má na svém území více než milion syrských uprchlíků. Babiš doufá, že i tato konference pomůže situaci na Blízkém východě vyřešit. Beru to jako začátek podobných summitů,“ řekl Babiš.

Anketa

Vadilo vám, že prezident Zeman šel na oslavu narozenin Jaromíra Soukupa?

5%
95%
hlasovalo: 10216 lidí

„Je to o tom, o čem my stále mluvíme, že je potřeba migraci řešit mimo Evropu. Je potřeba pomoci těmto zemím, aby měly ekonomickou prosperitu, aby jejich lidi neodcházeli do Evropy, protože Evropa není schopná pomoci každému. Plno lidí by chtělo žít v Evropě, já tomu jako rozumím, ale tohle my nejsme schopni řešit. Na tom kasírují ti pašeráci, kteří dávají lidem naději na lepší život, která se potom nenaplní,“ pokračoval český předseda vlády.

Evropa by v tomto měla táhnout za jeden provaz. Babiš doufá, že se tak stane po květnových volbách do Evropského parlamentu. Dnes stále zaznívají návrhy na přerozdělování uprchlíků z lodí. „To je pro nás nepřijatelné,“ zdůraznil Babiš v ČT.

Na pozadí summitu se britská premiérka Theresa Mayová snaží s evropskými partnery jednat o brexitu a vysvětlit britský pohled na věc.

Babiš hodlá o svém pohledu na migraci přesvědčovat i 45. prezidenta USA Donalda Trumpa.

„Mě budou zajímat jeho názory. Pokud pan prezident Trump jedná s Kimem (se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem), tak dnes v Sýrii, potom co evropské státy dlouze tvrdily, že (syrský diktátor Bašar) Asad musí odejít, tak je teď otázka, jestli by nemělo být prioritou najít nějaké řešení, ... aby se ti uprchlíci mohli vrátit domů, aby se mohli cítit bezpečně. To nemůže proběhnout nějakými deklarace. To jim musí zavolat ty rodiny, co žijí v Sýrii, a říct jim, teď už je to fajn, vraťte se domů,“ vysvětlil.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…