Babiš se bojí dopadů sankcí na průmysl, kompenzace nejsou aktuální

13.08.2014 9:20

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se obává dopadů sankcí mezi Evropskou unií a Ruskem na český průmysl. Kompenzace pro domácí firmy ale podle vládní pracovní skupiny zatím nejsou aktuální. Stát k nim přikročí, jen když se jim nepodaří pomoci jiným způsobem. Ministerstvo průmyslu a obchodu exportérům radí, aby se více zaměřili například na země Latinské Ameriky či postsovětské státy.

Babiš se bojí dopadů sankcí na průmysl, kompenzace nejsou aktuální
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a jeho náměstek Lukáš Wagenknecht představili dosavadní výsledky prověrky hospodaření resortů hnutí ANO

„Jsem trochu nervózní z té krize s Ruskem. Myslím, že pro zemědělství ani potravinářství to z hlediska vývozu nemá žádný dopad. Ten sekundární dopad může přijít, když přebytky masa z Německa nebo sýrů z Holandska a Dánska přijdou na náš trh," řekl ministr financí. Otázkou podle něj bude, jak se zachovají řetězce, zda si ponechají marži, nebo sníží ceny.

„Větší problém může být, pokud by sankce dopadly na náš strojírenský průmysl, výrobu aut a tak dále, kde by to mohlo ekonomiku zasáhnout negativně, nemluvě o riziku, že by došlo k problémům s dodávkami plynu," dodal Babiš.

Pomožme firmám, aby dál mohly podnikat

„Snaha českého státu bude pomoci firmám, aby dokázaly podnikat někde jinde, kompenzace je až ten úplně poslední krok, když se nepovede nic jiného. Ten cíl je - pomožme firmám, aby dál mohly podnikat, otevřeme jim nové trhy, ať můžou vyvážet někam jinam," uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza po schůzce se zástupci ekonomických ministerstev, podnikatelů a odborů.

O podrobnostech k alternativním destinacím pro český vývoz, mezi něž mají podle předběžných informací patřit země Latinské Ameriky či jiné státy bývalého SSSR, by se mělo diskutovat 21. srpna v Černínském paláci.

Nové trhy hledá i Rusko, které snaží pokrýt výpadek dovozu potravin ze Západu. Podle agentury Reuters již ruské firmy zvýšily zakázky na potravinářské zboží z Turecka.

Sankce na potravinářské a zemědělské produkty z EU a USA Rusko zavedlo v reakci na unijní sankce vůči Rusku kvůli jeho postupu na Ukrajině. Tyto sankce cílí na ruský kapitálový trh, vojenský průmysl, zboží dvojího užití a citlivé technologie pro těžbu ropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…