Babiš se bude před soudem bránit proti nařčení ze spolupráce s StB

05.06.2013 15:55

Bratislavský soud má ve čtvrtek projednat žalobu podnikatele Andreje Babiše na slovenský Ústav paměti národa kvůli archivním svazkům, podle kterých spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. Miliardář slovenského původu chce u soudu dokázat, že československá StB ho coby svého agenta evidovala neoprávněně. S podobným návrhem u slovenských soudů už uspělo několik lidí.

Babiš se bude před soudem bránit proti nařčení ze spolupráce s StB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Z Babišova svazku vedeného československou tajnou službou z období komunismu vyplývá, že podnikatel byl od roku 1980 důvěrníkem tajné policie a v listopadu 1982 se stal jejím agentem. Babiš v 80. letech pracoval v podniku zahraničního obchodu Petrimex, v roce 1985 s ním StB údajně přerušila spolupráci, protože odjel na dlouhodobý služební pobyt do Maroka.

Nynější majitel skupiny Agrofert, jedničky zemědělsko-potravinářského sektoru v Česku, spolupráci s StB popřel. "Nebyl jsem agentem StB a svazek o spolupráci jsem nepodepsal. Pracovníci StB mě pouze několikrát kontaktovali kvůli mému zaměstnání v podnicích zahraničního obchodu, konkrétně jim šlo o dovoz syrských fosfátů," uvedl Babiš loni, kdy podal žalobu na slovenský ÚPN. Babiš stojí v čele politického hnutí ANO 2011, které se v ČR chystá na parlamentní volby v příštím roce.

Babišova žaloba není první, které ÚPN čelí

ÚPN, který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů, kromě jiného spravuje zachovalé archivní dokumenty o činnosti StB. Ústav v minulosti tvrdil, že informace ze svazků StB zpřístupňuje na základě zákona a že nenese žádnou odpovědnost za pravdivost údajů uvedených v těchto archivních dokumentech.

Babišova žaloba není první svého druhu, které ÚPN čelí. Kvůli evidenci ve svazcích StB se na slovenské soudy v minulosti obrátilo několik desítek osob. Více než desítka žalujících uspěla s návrhem na vydání rozsudku, podle kterého byli ve svazcích coby spolupracovníci StB evidování neoprávněně. V několika případech soudy také přikázaly ÚPN, aby k archivním svazkům připojil informace o výsledku soudního sporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…