Babiš se kvůli cestě do USA odpoledne sejde se Zemanem

26.02.2019 15:48

Prezident Miloš Zeman se dnes v 15:30 sejde s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Budou spolu jednat o premiérově cestě do Spojených států, která se uskuteční příští týden a během níž se Babiš sejde s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Babiš se kvůli cestě do USA odpoledne sejde se Zemanem
Foto: Repro Youtube Bílého domu
Popisek: Donald Trump se obouvá do "drzého" novináře

Předseda vlády to dnes řekl novinářům. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček informaci o schůzce ČTK potvrdil, podle něj se jednání uskuteční na Pražském hradě.

„Chci pana prezidenta informovat o tématech, která bych rád s panem prezidentem Trumpem v Bílém domě probral,“ řekl Babiš. Podle něj to bude jediné téma schůzky.

Podle vyjádření Bílého domu budou politici jednat o posílení dvoustranných vztahů, o potřebě společně čelit globálním výzvám včetně problémů kybernetické a energetické bezpečnosti a o vzájemném obchodu. Babiš dříve uvedl, že by chtěl s Trumpem mluvit také o problematice možných cel na evropskou automobilovou produkci, jejichž uvalení americká administrativa zvažuje. Dnes za témata jednání označil také situaci v Sýrii a ve Venezuele a přístup k Íránu.

Babiš dostal pozvání do Bílého domu minulý týden. S Trumpem se setká 7. března a bude prvním českým premiérem od roku 2011, kterého americký prezident oficiálně přijme na bilaterální schůzce.

Detaily cesty podle Babiše ještě nejsou zcela dořešené. Dnes uvedl, že 6. března by měl mít schůzky na různých univerzitách, které se budou věnovat vědecké spolupráci. Česká delegace, v níž bude i místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček, se na jednáních chce zabývat tématem umělé inteligence.

Schůzky s dalšími americkými politiky budou podle Babiše pokračovat 8. března, detaily ale neuvedl. Doplnil, že kromě Havlíčka ho budou v USA provázet náměstek ministra obrany Jakub Landovský (ČSSD) a náměstek ministra zahraničí Martin Povejšil.

O pozvání do Bílého domu dlouhodobě usiloval i Zeman. Po zvolení Trumpa, kterého Zeman v kampani podpořil, Hrad uvedl, že český prezident dostal pozvání na schůzku s novým americkým prezidentem na jaro 2017, setkání se ale neuskutečnilo. Zeman nyní schůzku považuje za nepravděpodobnou. Babiš uvedl, že své pozvání do Bílého domu nevnímá jako soutěž s českým prezidentem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…