Babiš se ozývá z Maroka: Maroko bude naší branou do Afriky

04.12.2018 21:40

Automobilkám v Maroku by mohly v budoucnu dodávat součástky české firmy, Česká republika a Marocké království se ale chystají spolupracovat i v leteckém a textilním průmyslu. Novinářům to dnes v Rabatu řekl premiér Andrej Babiš (ANO), který je v Maroku na dvoudenní návštěvě. Zprávu přinesla ČTK.

Babiš se ozývá z Maroka: Maroko bude naší branou do Afriky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Česká strana dnes s tou marockou podepsala dohodu o hospodářské spolupráci.

„Maroko je největší výrobce aut na africkém kontinentu. Dovážíme z něj renaulty a dacie. Je prostor pro české firmy stát se subdodavateli marockého výrobce,“ uvedl Babiš po jednání s marockým premiérem Saadaddínem Usmáním. Česko podle Babiše do Maroka ročně vyváží 2 400 škodovek. „S novými typy je ambice dostat se brzy na 4 000,“ řekl Babiš.

Vzájemná hospodářská dohoda, kterou dnes podepsala ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO), počítá se vznikem smíšené česko-marocké komory. Podle Novákové by se spolupráce obou zemí měla kromě automobilového průmyslu týkat i leteckého a textilního průmyslu. Marocká strana má zájem hlavně o speciální technologie, třeba o výrobu nanovláken.

„Marockou stranu primárně zajímají investice českých firem na marockém trhu. Tak, jak je u nás nedostatek pracovníků, tady mají mezi třemi až pěti miliony nezaměstnaných mladých lidí, kteří by měli mít potenciál být vhodnými pracovníky pro české investory,“ uvedla Nováková.

Babiše doprovázejí čtyři desítky zástupců českých firem. Šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák věří, že maročtí partneři budou mít zájem o škodovky, tatry, produkci zbrojního průmyslu nebo o české zdravotnictví. Po zavedení přímé linky Praha–Casablanca by se měl podle Babiše posílit i cestovní ruch. Přímo se zatím z české metropole létá do Marrakéše.

Babiš označil dnes opakovaně Marocké království za bránu do dalších afrických zemí. Česká republika má od roku 2007 s Marokem obchodní přebytek. V roce 2007 do Maroka vyvezla podle údajů Ministerstva zahraničí zboží za 280,5 milionu dolarů (6,4 miliardy Kč) a dovezla produkci za 161 milionů dolarů (3,7 miliardy Kč).

Dalším tématem dnešních jednání byla také migrace. Podle Babiše by EU měla mít podobné dohody o spolupráci jako s Tureckem také se zeměmi severní Afriky. Pomohlo by to zastavit příchod běženců, míní český premiér. Dodal, že by Maroko a další státy měly bránit svou jižní hranici před tlakem migrantů ze Sahelu. Do Maroka mohou lidé z ostatních afrických států cestovat bez víza. Marocké království se stalo významnou tranzitní zemí na cestě do Evropy. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) oznámila, že od začátku roku do listopadu dorazilo do Španělska po moři téměř 47 500 běženců, 564 z nich při plavbě zemřelo nebo se pohřešují.

Babiš dnes zmínil, že v Maroku od druhé poloviny 80. let do roku 1991 žil a pracoval v zahraničním obchodu. Když po příjezdu položil věnce u mauzolea marockých králů, vydal se na projížďku ulicemi. Kolona zastavila u domu, kde pobýval. Své ženě ukázal také tenisové kurty, kde jeho dcera hrávala tenis s královským synem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…