Babiš se pořádně rozjel před lidmi: Dnes máme oligarchii ČSSD. Můžeme se bavit o tom, jak Chovanec popravil Šlachtu. Kalousek a Sobotka...

23.09.2016 20:01

REPORTÁŽ Poslanecká sněmovna je velká cestovní kancelář. Sto kilometrů dálnice jsme stavěli 31 let. Nemáme žádnou vizi. I to prohlásil ministr financí Andrej Babiš jako kritiku směrem k politikům v České republice. Během jeho návštěvy Libereckého kraje před krajskými volbami si jeho slova přišlo poslechnout přes sto lidí, a to do zrekonstruovaného sálu hotelu Praha v Jablonci nad Nisou. Kritikou ministr nešetřil. České republice prý vládne oligarchie sociální demokracie.

Babiš se pořádně rozjel před lidmi: Dnes máme oligarchii ČSSD. Můžeme se bavit o tom, jak Chovanec popravil Šlachtu. Kalousek a Sobotka...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš v Jablonci

„Největší dluh nasekal a na prvním místě se umístil nejlepší ministr financí České republiky Miroslav Kalousek, který nasekal 670 miliard dluhu. Druhý se umístil Bohuslav Sobotka, ten nasekal 400 miliard dluhu,“ vyhlašoval Babiš vítěze zadlužení republiky. Dodal, že podle něj je dluh státu po jeho práci nižší o 20 až 30 miliard a jde o jeden z nejlepších rozpočtů v historii země.

Postěžoval si také na těžký úděl ministra financí: „Jsem jediný člen vlády, který má na starosti peníze a ostatní je utrácejí. Ne všichni se chovají hospodárně, aby třeba začali s úsporami u sebe, raději létají speciály.“ Během hodiny a půl, kterou veřejnosti věnoval, zároveň řekl, že Poslanecká sněmovna mu připadá jako velká cestovní kancelář se všemi zahraničními cestami, které jeho kolegové absolvují.

České republice chybí vize

Během úvodní řeči kritizoval i chybějící vizi České republiky v rámci dopravní infrastruktury. „Celá Česká republika je teď rozkopaná, lidé jsou naštvaní, ale doprava je základ. Proč to tak je? Protože po revoluci tady nebyla vize. Nikdo si nesedl za stůl, respektive nikdo nejel na stáž třeba do Německa. Já chodím a ptám se. Všechno, co jsem dovezl, elektronické registrační pokladny, kontrolní hlášení, to vše jsem viděl ve světě a předložil u nás,“ uvedl Babiš. Pochválil také knihu Jana Antonína Bati s názvem Budujeme stát pro 40 milionů lidí, ve které mimo jiné popisoval vizi dálnic vedoucích Českou republikou. „Když nejeli na stáž naučit se tržní ekonomiku, tak si mohli přečíst Baťovu knihu. To byla vize. My jsme tu vizi neměli. V prosinci bude velká sláva, prezident, premiér, my všichni budeme stříhat pásku na dálnici Praha–Ústí nad Labem. Sto kilometrů dálnice jsme budovali 31 let,“ zdůraznil ministr.

Pochlubil se, že na negativních úrocích vydělal státu jednu miliardu a s koaličními partnery navýšili platy státních zaměstnanců, jako jsou policisté, vojáci, zaměstnanci finančních úřadů a podobně.

Babiš: Kraje bych zrušil, jsou semeništěm korupce

Chybějící vizi považuje předseda hnutí ANO za problém i v rámci zdravotnictví. „Proč máme sedm zdravotních pojišťoven, proč nemáme jen jednu pojišťovnu? Dnes nevíte, kolik se platí v liberecké nemocnici za císařský řez nebo operaci tlustého dřeva, nikdo to neřídí. Máme městské, fakultní, vojenské nemocnice,“ vysvětloval Babiš s tím, že do dnešního dne není zdravotnictví řízeno transparentně, při vedení zdravotnických zařízení nejsou používány správné manažerské postupy. Podle něj velký problém znamená nákup přístrojů, protože třeba v Moravskoslezském kraji je třináct magnetických rezonancí, zatímco na Vysočině jediná a v Olomouckém kraji se na rezonanci čeká tři měsíce. „Proč se přístroje kupují podle toho, jak jsou volby? Protože jsme zprivatizovali krajské nemocnice, což je netransparentní. Stát by se měl učit řídit svoje aktiva tak, jako podnikatel. Stát by měl být jedna velká, solidární firma, když má dvacet šest nemocnic,“ sdělil ministr financí.

Sám se kritikou zřízení krajů dlouhodobě netají. Znovu zopakoval, že by je nejraději zrušil, protože vždycky byly semeništěm korupce.

Pokračoval vzděláváním a ptal se, proč nemáme řemesla? Proč jsou učiliště pod správou krajů a proč si firmy samy musejí otevírat vlastní učiliště? „Protože stát selhal, nemá na to nabídnout správnou pracovní sílu. Máme samé vysokoškoláky, a když se mladí na vysokou nedostanou, jdou na soukromou a titul si koupí. Má vysokoškolský diplom stejnou hodnotu jako dříve? Nemá. Ekonomika potřebuje něco jiného,“ vysvětloval své názory Babiš a vyzvedl takzvaný duální systém, kdy se studenti v zahraničí dopoledne vzdělávají v praxi a odpoledne se učí teorii.

„Mezi firmami je obrovský boj o profese technického zaměření. Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě a nejsou lidé, úřady práce nemají co nabídnout,“ zaznělo také z úst Babiše. Podotkl, že máme 140 tisíc pracovních míst, ale také 388 tisíc nezaměstnaných. Jací jsou? Třetina z nich pracuje na černo, třetina chce jen razítko, vypočítával ministr a řekl, že pokud české firmy seženou lidi v zahraničí, například na Ukrajině, v Mongolsku i v Kazachstánu, odstartují tím šílenou byrokracii. Dostat se pak na schůzku na české velvyslanectví je velký problém. Celý proces může trvat i roky.

Český průmysl jsme zničili, teď nám chybí

Za důležité považuje přehodnocení sociálních dávek a různých příspěvků pro sociálně slabší. „Kdo pracuje, měl by být zvýhodněn více, než ti, kdo nepracují. Neměli by dostávat dávky, tomu by se měl někdo věnovat.“

Došlo i na migrační krizi, Andrej Babiš prohlásil situaci Evropy za absurdní, protože není schopna ji řešit.

Vyzdvihl také tradici a šikovnost českých lidí, kteří dokázali obrovské věci, a vyjádřil lítost nad tím, jak jsme zničili vlastní průmysl, přitom v roce 1936 jsme byli největší výrobci zbraní na světě: „Tento průmysl byl zničen a my nemáme z čeho zbrojit. Průmysl nám dnes chybí a my se to snažíme dohnat.“

Postěžoval si, že se dostal do situace, kdy nemůže nic vlastnit a prohlašují ho za oligarchu. „Když otevřete encyklopedii, zjistíte, že oligarchie je vláda menší skupiny lidí. Ano, dnes máme oligarchii ČSSD. Oni ovládají náš stát, oni nominovali Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Nejvyšší kontrolní úřad, rozvědku, policii... Můžeme se bavit o tom, jak Chovanec popravil Šlachtu. Šlachta vyšetřoval korupci a nehlásil to. Co si to dovolil, nehlásit, co vyšetřuje?“ mluvil předseda ANO s ironií v hlase.

Na to se jeden z přítomných posluchačů dotázal, zda se Babiš už poučil, že sedmdesát let po válce není možné říci otevřeně pravdu. Babiš odvětil, že se učí každý den a s otevřeností narazil například u tématu sociálních dávek, které jsou často zneužívány lidmi, kteří pracovat nechtějí.

Na besedě s vicepremiérem v Jablonci nad Nisou, dotazy z publika. Foto: Zuzana Koulová

Schengen měl být dávno uzavřen

Mezi dotazy lidí zazněla i kritika pracovních agentur, které poskytují firmám zaměstnance bez nároku na dovolenou nebo za špatných platových podmínek. Ministr připomněl přípravu novely zákona, která podmínky pro agentury zpřísňuje.

Otázky přítomných se týkaly i uprchlíků: „Jak se stavíte k migrační krizi a přijímání uprchlíků? Jdeme Evropské unii na ruku,“ zaznělo z publika. Podle Andreje Babiše měla Evropa dávno uzavřít hranice Schengenu a přehodnotit ho. „Nikdo by se neměl dostat do Evropské unie, aniž by věděl, kde bude pracovat. Potřebujeme především mír v Sýrii a Libyi, což nepůjde bez spolupráce s Putinem, arabskými státy a dalšími. Měli bychom odmítat kvóty a zahájit stejnou politiku jako slovenský premiér Robert Fico, nebo jeho maďarský protějšek Viktor Orbán. Dát tři miliardy eur Turecku není řešením,“ uvedl s prohlášením, že Evropa selhala. Na summitech se jen mluví a samotná Evropa je málo aktivní.

Evropská unie je podle ministra skvělý projekt, který měl zajistit jednak bezpečnost, ale také volný obchod i pohyb lidí: „Bohužel Evropa tento projekt nezvládla a vůle států má být svobodná. Ne, že Juncker něco řekne a budou nám diktovat. Je to o lidech, kteří rozhodují a bude záležet i na volbách ve Francii či v Německu. Naši politici by měli ukázat, že jsou schopni problémy řešit,“ vysvětloval a pokračoval slovy, že by režim Severoatlantické aliance proměnil z obranného na útočný režim. V této souvislosti se pozastavil nad tím, proč NATO neútočí na Islámský stát. Podle něj útočili jen jednou, když šlo o somálské piráty. Bylo to kvůli zboží? položil řečnickou otázku.

Přítomné zajímala i odpovědnost politiků za jejich činy: „Pokud se má stát řídit jako firma, tak v každé firmě jsou lidé za svoji práci zodpovědní, dostávají plat. Jak vymáháte zodpovědnost v politické sféře?“ ptal se divák. Podle ministra není odpovědnost politiků téměř žádná. „Během své doby na Ministerstvu financí jsem podal přes deset trestních oznámení. Většinu policie odložila a viník nebyl potrestán. Těžko na to odpovědět, odpovědnost není,“ řekl.

Po diskusi podepisoval své fotografie a rozdával knihu rozhovorů s názvem O Babišovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…