Babiš se rozhodl zničit ČSSD. A ta se chová úplně nesmyslně. Obsáhlý rozbor od uznávaného Bohumila Pečinky

20.05.2016 9:53

Nejdřív miliardář Andrej Babiš oslovil voliče pravice a když na hlavu porazil ODS a TOP 09, chystá se něco podobného provést i s ČSSD. Není to osobní. Jde mu prostě o získání ještě většího podílu na moci. A sociální demokraté na to nejsou schopni reagovat. Vymýšlejí jen stále nesmyslnější návrhy, které se míjejí s jejím tradičním voličským jádrem. V tomto duchu se vyjádřil komentátor Bohumil Pečinka.

Babiš se rozhodl zničit ČSSD. A ta se chová úplně nesmyslně. Obsáhlý rozbor od uznávaného Bohumila Pečinky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka

Koaliční strany ČSSD a ANO spolupracují, ačkoli si nemohou přijít na jméno. Sedí spolu ve vládě, ale současně na sebe podávají trestní oznámení. V některé ze západních zemí by to vedlo ke konci vlády, ale u nás je to jiné. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se vytrvale ostřelují kvůli krajským i sněmovním volbám a Sobotka podle všeho prohrává.  

„Za dva a půl roku od voleb do sněmovny se voličstvo Babišovy strany obměnilo téměř z 50 procent. V absolutních číslech se zvýšil počet voličů, ale současně by pro babišovce častěji hlasovali někdejší voliči středu a levice v čele s ČSSD. Sociální demokracie na to není schopna reagovat. Někteří její ministři představují veřejnosti různé pokrokářské zákony, které se totálně míjejí s názory tradičních voličů. To krizi ČSSD jen prohlubuje. Tendenci přejít k ANO navíc u voličů posiluje fakt, že Babiš má nepsaný pakt o spolupráci s prezidentem Zemanem,“ píše Pečinka v textu pro server E15.

Nejde přitom o osobní antipatie mezi Babišem a Sobotkou, jde prostě o moc. Babiš však ještě nemá vyhráno. Jeho souznění s prezidentem Zemanem sice vzalo ČSSD dost větru z plachet, ale i tak platí, že se majitel Agrofertu po příštích volbách bezu ČSSD neobejde. Pokud ve sněmovních volbách nezíská 101 či více poslaneckých křesel, bez partnerů si nevystačí.  A protože se nezdá, že by našel spojence v řadách ODS a TOP 09, potřebuje Babiš Sobotku víc, než se teď možná zdá.

A Sobotka potřebuje miliardáře, pokud od něj nedokáže přilákat své vlastní voliče zpět. Tedy, pokud si chce uchovat mocenský vliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…