Babiš si to vyřídil s Mirkem Topolánkem. A také začal kolovat obrázek

02.11.2017 9:54

Pravděpodobný příští premiér Andrej Babiš (ANO) poskytl rozhovor serveru Seznam Zprávy.cz. Zdůraznil v něm, že si nepřipadá jako kohout, kolem něhož by obíhaly slepice. Těmito slovy ohodnotil povolební situaci v Česku prezident republiky Miloš Zeman. Poté Babiš tvrdě zaútočil na expremiéra Mirka Topolánka. Tento expremiér je podle Babiše symbolem korupce v Česku a raději by vůbec neměl chodit lidem na oči.

Babiš si to vyřídil s Mirkem Topolánkem. A také začal kolovat obrázek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš prozradil, že si vůbec nepřipadá jako kohout na dvorku, kolem kterého teď obíhají slepice. „Ne, určitě ne,“ zdůraznil Babiš. Příměr o dvorku, kohoutovi a slepicích použil prezident Miloš Zeman, když v rozhovoru pro Český rozhlas popisoval povolební situaci v Česku.

Anketa

Jak dlouho byste Andreji Babišovi dovolili vládnout bez důvěry sněmovny?

hlasovalo: 13063 lidí

Babiš prý k sestavování vlády přistupuje s pokorou. Rád by viděl ve vládě více žen, než bývalo dřív zvykem. Kdyby měl na výběr dva stejně kvalitní experty a jeden z nich by byl žena, dosadil by do své vlády raději ji. Na prvním místě jsou však pro Babiše zkušenosti a schopnosti jednotlivých členů vládu. Hledá experty bez ohledu na pohlaví. Nechápe, proč ostatní politické strany odmítají takovou vládu podpořit.

Přiznal, že složení Sněmovny moc neřeší. Nechává to na svém prvním místopředsedovi hnutí Jaroslavu Faltýnkovi.

Tradiční strany prý Babiše dotlačily k tomu, že musí sestavit menšinovou vládu. V žádném případě se ale nehodlá řídit radami, která přes média poslal politikům bývalý předseda vlády za ODS Mirek Topolánek. Babiš je připraven přesvědčovat ostatní strany o prospěšnosti své vlády jen programovým prohlášením, zatímco Topolánek podle šéfa hnutí ANO uplácel v roce 2006 konstruktivní poslance Miloše Melčáka a Michala Pohanku z ČSSD. To se spekuluje dodnes, kolik jim zaplatil,“ poznamenal Babiš

Celý rozhovor naleznete zde.

„Já na rozdíl od Topolánka, který byl jedním ze symbolů korupce naší země. A můžeme se vrátit k toskánské partě a k Dalíkovi, kterého hodil přes palubu a tak dále. Já se divím, že vůbec jde na oči lidem, protože to je člověk, který skutečně tady napáchal věci, které měly negativní dopad a teďka dává rozumy. Přitom dobře ví, že ty dva poslance získal, podle mého názoru, korupčním způsobem,“ pokračoval nemilosrdně Babiš.

Topolánek v rozhovorech pro Českou televizi, proto DVTV či pro server Info.cz varoval před nástupem Babiše k moci. Na konto druhého nejbohatšího Čecha expremiér poznamenal, že nezbohatl právě nejčistšími metodami. Přesto pravicovým stranám ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL doporučil, aby šly s Babišem do vlády a kontrolovaly ho.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Sluší se připomenout, že tzv. toskánská aféra sahá do roku 2009, kdy se tehdejší předseda ODS Mirek Topolánek, Milan Urban z ČSSD a další politici setkali v Itálii s lobbistou společnosti ČEZ Vladimírem Johanesem. K setkání došlo krátce po schválení zákona o emisních povolenkách, který ČEZu pomohl. Novináře na toskánskou schůzku upozornil bývalý šéf BIS Karel Randák.

Na kontakty Topolánka s Romanem upozornil také šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. Tyto noviny už několik let vlastní Andrej Babiš, k němuž je Topolánek velmi kritický, jak již bylo naznačeno. Plesl si však aktivity expremiéra vysvětluje po svém. K pochopení toho, co se teď děje, si prý stačí vzpomenout, jak se Roman s Toplánkem svorně drželi za ruce a usmívali se do objektivů fotoreportérů.  

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…