Babiš spustil vodopád: „Fialova vláda podrazila vlastní občany.“ Topení ještě dražší?

29.06.2022 14:07 | Ze sítí

Státy Evropské unie se ve středu po mnohahodinovém jednání shodly na reformě trhu s emisními povolenkami a zejména na normě, podle níž bude po roce 2035 prakticky nemožný prodej nových aut se spalovacími motory. Expremiér Andrej Babiš to označuje za selhání Fialovy vlády, která podle Babiše nejednala v zájmu českých občanů.

Babiš spustil vodopád: „Fialova vláda podrazila vlastní občany.“ Topení ještě dražší?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí
Členské země EU se shodly na sadě klíčových návrhů, které mají přispět ke splnění klimatických cílů evropského bloku pro rok 2030. Ministři životního prostředí po více než patnáctihodinovém jednání podpořili reformu trhu s emisními povolenkami či normu, která prakticky znemožňuje prodej nových aut se spalovacími motory od roku 2035.

„V roce 2035 nekončí prodej aut se spalovacími motory, auta dál, pokud budou mít čisté alternativní palivo, mohou být prodávána,“ vysvětlila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) s tím, že termín roku 2035 navíc nemusí být definitivní, neboť unijní státy se shodly, že Evropská komise v roce 2026 zhodnotí, zda je v silách EU tohoto cíle opravdu dosáhnout či zda jej například odložit.

Podle šéfa hnutí ANO však jde ze strany Fialova kabinetu o selhání. „Skandální jednání Fialovy vlády v Bruselu. Další šílený důkaz o tom, že pan premiér něco jiného sliboval lidem před volbami a teď, když už je ve Strakovce, se chová úplně jinak. Kašle na Českou republiku,“ uvedl Babiš.

Vládní vyjednavači podle Babiše například vůbec nelobbovali za pozdější termín zákazu spalovacích motorů. „Nejenže se nám nepodařilo vylobbovat pozdější zákaz spalovacích motorů než v roce 2035, ale naši vyjednavači ani nepatřili do tábora zemí, které podporovaly pozdější termín, tedy rok 2040. Je to vůbec možné? Budu od pana premiéra požadovat vysvětlení,“ kritizoval Babiš.

„Česko navíc souhlasilo i se zařazením budov do systému emisních povolenek, což znamená další zdražení vytápění budov pro domácnosti. Fialova vláda podrazila vlastní občany i český průmysl,“ dodal Babiš ostře na adresu Fialova kabinetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…