Babiš svolává kvůli Koudelkovi sněmovní výbor. Takto vidí budoucnost plukovníka jeho členové

03.08.2021 18:52

Premiér Andrej Babiš odložil rozhodnutí o pokračování Michala Koudelky v čele Bezpečnostní informační služby. Místo toho má o jeho možném setrvání ve funkci rozhodnout bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny, podle jehož rozhodnutí se Babiš bude řídit.

Babiš svolává kvůli Koudelkovi sněmovní výbor. Takto vidí budoucnost plukovníka jeho členové
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Bezpečnostní výbor má 18 členů a pro schválení stanoviska by v plné sestavě bylo třeba získat deset hlasů. Proti Koudelkovi pravděpodobně budou hlasovat poslanci SPD a KSČM, což dělá tři hlasy. Naopak sedm hlasů z opozičních stran ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů nejspíše bude pro setrvání Koudelky.

Výsledek bude nejspíše velmi těsný, protože poslanci vládních uskupení ANO a ČSSD o svém případném hlasování ještě nerozhodli. „Očekávám rozhovor s naším předsedou. My jsme si pana Koudelku chválili, nicméně pokud by došlo k nějaké změně názoru, Honza Hamáček mi to řekne, jak bude mít po jednání s premiérem. Jinými slovy budu v souladu s tím, co mi řekne předseda strany,“ řekl Jan Birke (ČSSD) serveru Seznam Zprávy.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) však zatím své stanovisko nevydal s tím, že se chce poradit s premiérem Babišem. Na Babiše se mezitím odvolala i většina ze sedmi členů výboru za hnutí ANO. Přitom právě Andrej Babiš mohl celou věc rozhodnout po své schůzce s prezidentem Milošem Zemanem, ale místo toho zapojil bezpečnostní výbor.

Za hnutí ANO vyjádřil Koudelkovi podporu jen Robert Králíček. „Pan Koudelka má mou důvěru a byl bych rád, kdyby pokračoval dalších pět let. Jiné jméno nemám, jiné jsem neslyšel, pana Koudelku jsme čtyři roky v různých usneseních podporovali, takže nevidím důvod to měnit,“ řekl Králíček.

PODROBNOSTI ZDE

Naopak poslanec Marek Novák z ANO by Koudelku znovu nejmenoval. „Nebudu pro variantu, aby se panu Koudelkovi automaticky prodloužil mandát na dalších pět let. Bez ohledu na jeho kvality, jako šéfa si ho vážím. Mělo by se ale uskutečnit výběrové řízení, když pan Koudelka vyhraje, nemám nic proti,“ překvapil s novou variantou Novák.

Premiér Babiš se názorem bezpečnostního výboru nemusí řídit, sám nedávno prohlásil, že o setrvání Koudelky možná rozhodne až příští vláda. Koudelkovi přitom ale mandát končí již 15. srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…