Babiš u „hlavního lídra Evropy“. Prozradil, co s Macronem řešili

10.01.2023 16:06 | Ze sítí

Jen tři dny před startem prezidentských voleb odletěl šéf hnutí ANO a prezidentský kandidát Andrej Babiš do Paříže za francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Kromě aktuálních témat měli francouzský prezident a český expremiér řešit také evropskou agendu. „Jsme přátelé,“ prohlásil Babiš o Macronovi, jehož krátce předtím označil za „hlavního lídra Evropy“, a sdílel fotografii vzájemného obětí.

Babiš u „hlavního lídra Evropy“. Prozradil, co s Macronem řešili
Foto: Repro Twitter @AndrejBabis
Popisek: Andrej Babiš (ANO) na setkání s Emmanuelem Macronem

Anketa

V případě, že by se tito kandidáti dostali do 2. kola, koho byste volili?

hlasovalo: 11102 lidí
Jelikož se Babišova návštěva Elysejského paláce uskutečnila již krátce před prvním kolem českých prezidentských voleb, uvedla Macronova prezidentská mluvčí pro ČTK, že Babišova návštěva neznamená vyjádření Macronovy podpory před volbami.

S Macronem někdejší český předseda vlády probíral množství témat. „Strávili jsme spolu s Emmanuelem Macronem asi čtyřicet minut. Zajímal jsem se o jeho názor na ukončení války na Ukrajině a samozřejmě řešení energetické krize v Evropě. Na čtyři oči jsme řešili všechna aktuální témata a evropskou agendu,“ nastínil obsah schůzky Babiš.

Podotkl, že jsou oba přátelé, a vzpomenul, že to není první společná schůzka. „Vážím si toho, že si na mě našel čas v Elysejském paláci, tak jak si ho pro mě našel i před nedávnem v Praze,“ sdílel.

První společné setkání Babiše s Macronem se odehrálo již na podzim během neformálního summitu EU v Praze a obsah témat měl být podobný – tedy se rovněž týkalo evropských otázek, války na Ukrajině a energetické krize.

Po aktuálním setkání Babiš sdílel i společnou fotografii, jak se s Macronem objímají. „Jsem rád, že si na mě nejvýznamnější evropský politik našel čas a máme spolu tak přátelské vztahy,“ připsal k ní.

Právě podobná slova použil i při nedělním rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým. Macrona tehdy přímo označil za „hlavního lídra Evropy“.

Před setkáním s Macronem Babiš navštívil i jednoho z nejbohatších mužů planety, Bernarda Arnaulta, a hovořit s ním měl o situaci ve světě i investicích ve zdravotnictví. „Strašně skromný a příjemný pán,“ zhodnotil setkání.

Bývalý diplomat Petr Kolář, jenž je v aktuální prezidentské volbě hlavním podporovatelem generála Petra Pavla, si nemyslí, že setkání s Macronem ovlivní voličské preference. „Andrej Babiš má fotku s Emmanuelem Macronem, prezidentem Francie. Petr Pavel je nositelem Řádu čestné legie Francie a francouzského Válečného kříže za záchranu 53 francouzských vojáků ve válce v bývalé Jugoslávii. Tož tak, každý po svém,“ napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Babiš by měl být premiérem , na postu prezidenta ho bude škoda., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetarik123 , 10.01.2023 17:46:08

|  7 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…