Babiš vede. Prozatím. Na dveře sněmovny ovšem ťukají i Piráti, STAN nebo Realisté, ukazuje volební potenciál

06.09.2017 16:00

Volby by podle posledního průzkumu agentury Phoenix research on-line jednoznačně vyhrálo ANO Andreje Babiše, druhé místo by obsadili komunisté. Vládnoucí ČSSD by byla až třetí.

Babiš vede. Prozatím. Na dveře sněmovny ovšem ťukají i Piráti, STAN nebo Realisté, ukazuje volební potenciál
Foto: repro ČT
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Podle srpnového výzkumu volebního potenciálu, který provedla agentura Phoenix research, by volby vyhrálo hnutí ANO Andreje Babiše s možným ziskem až 30,7 procent hlasů. Na druhém místě by se umístila KSČM s 13,8 procenty. Na třetím místě by skončila ČSSD, tu by mohlo volit až 13,6 procenta občanů.
 
Volební potenciál však není roven voličským preferencím, jak uvádí agentura ve své zprávě: "Měření formou volebního potenciálu ukazuje, kolik procent hlasů by daný politický subjekt mohl v rámci celé republiky v současnosti hypoteticky získat, pokud by se k němu přiklonili všichni lidé, kteří jeho volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Do volebního potenciálu “strany (hnutí) A” vstupují pouze respondenti, kteří nevylučují účast u voleb a zároveň uvedou spontánně danou “politickou stranu A” jako hlavní preferovanou, nebo uvedou spontánně jinou politickou stranu jako hlavní preferovanou, ale řeknou, že si v případě své účasti nejsou zcela jisti jejím výběrem a mezi dalšími vážně zvažovanými uvedou “stranu A”, nebo neuvedou spontánně žádnou politickou stranu jako hlavní preferovanou a mezi vážně zvažovanými uvedou “stranu A”. Do aktuálního volebního potenciálu strany vstupují jen lidé, kteří potvrdí, že reálně a vážně zvažují volbu dané strany. Suma všech volebních potenciálů není 100 procent. Člověk, který vážně zvažuje volbu “strany A” a “strany B” je potenciálním voličem obou z nich. Ukazatel aktuálního volebního potenciálu je nutno chápat pro každou stranu odděleně."
 
silná osmička...
 
 
 
Do Sněmovny by se na začátku srpna dostala také ODS s podporou Soukromníků, ta by mohla teoreticky získat až 10,6 procenta. Přičemž ve volbách v roce 2013 získala 7,72 procenta hlasů. Dále pak TOP09 a KDU-ČSL, obě strany mají shodně po 6 procentech. Co se týče preferencí, pak TOP09 má 4,3 procenta a KDU-ČSL 4 procenta. 
 
Pěti procentní hranici by mohli poprvé pokořit také Piráti, ti by mohli obdržet až 5,8 procenta hlasů. Hnutí Starostové a nezávislí by v letošních volbách mohlo uspět také, a to i přes „rozvod“ s křesťany. Podle agentury je jejich volební potenciál na 5,3 procentech. V Poslanecké sněmovně by mohli sedět také Realisté a SPD. Prvním ze zmíněných agentura přisuzuje 5,2 procenta a druhým pak 5 procent. Další politické strany by již ve sněmovních křeslech neusedly. Zelení by získali 2,7 procenta, Svobodní 2,1 procenta a ODA, kterou vede podnikatel Pavel Sehnal, si získala sympatie u 1,5 procenta dotázaných.
 
 
 
Celá tisková zpráva ZDE
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…