Babiš zúčtoval s novinářem Fendrychem a připomněl Schwarzenbergovy restituce

23.12.2013 10:55

Andrej Babiš v reakci na komentář na serveru Aktuálně.cz uvádí na pravou míru omyly Martina Fendrycha, když podle něj si plete pojmy a pracuje s nepravdivými čísly. Babiš píše o střetu zájmů, který se u něj prý nekoná a napadá ty novináře, kteří od sebe opisují „zaručené zprávy“. Ti by si podle něj také mohli dát práci a spočítat, jak se vstup do politiky vyplatil Karlovi Schwarzenbergovi, který ještě v 90. letech tvrdil, že o žádné restituce a navracení majetku nestojí.

Babiš zúčtoval s novinářem Fendrychem a připomněl Schwarzenbergovy restituce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Nakonec dorazil i Andrej Babiš za potlesku občanů

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Babiš coby ministr financí byl prokazatelný spolupracovník StB?

29%
71%
hlasovalo: 31511 lidí

Devatenáctého prosince zveřejnil na serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych svůj obsáhlý komentář ke sporu budoucí vládní koalice o resort zemědělství. Nazval jej „Babišovi jde o Lesy, o miliardy ze dřeva“ a píše v něm, že šéf hnutí ANO by chtěl prostřednictvím Ministerstva zemědělství ovládnout pro své firmy zpracování dřeva a také, že mu jde o zemědělství jako celek. Babišův Agrofert by podle Fendrycha uvítal vliv například na veterinární správu nebo Pozemkový fond a rád by měl prý pod kontrolou i dotace do zemědělství.

Na co Babiš reaguje? Komentář Martina Fendrycha najdete ZDE

Andrej Babiš na zmíněný komentář reagoval a z jeho odpovědi je patrné, že Fendrycha v této oblasti považuje za nekompetentního. Reakci, kterou Babiš nazval „Pan Fendrych se vydal na pole a do lesa, které nezná“, mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

„Docela často se ze zasvěcených komentářů (bohužel nejen v Blesku) dovídám, že ovládám české potraviny, české pečivo, většinu polí, pěstuji všechnu řepku a ještě navyšuji ceny paliva. Pokaždé, když se nám některý z těchto výplodů novinářů podaří vysvětlit, objeví se nový,“ povzdychl si v úvodu Babiš.

„Naposledy přišel komentátor Aktuálně.cz Martin Fendrych s myšlenkou, že chceme Ministerstvo zemědělství, abychom ovládli Lesy ČR. Už nyní prý ovládám 60 až 65 procent dřevozpracujícího průmyslu a chci tedy tento průmysl ovládnout celý,“ uvádí nás do situace majitel významných podniků. Andrej Babiš pak v reakci uvádí na pravou míru omyly Martina Fendrycha, když podle něj si plete pojmy a pracuje s nepravdivými čísly.

Celá reakce Andreje Babiše ZDE

Babišovy firmy mají jen 10 procent z roční těžby Lesů ČR

„Pana Fendrycha jsem měl za docela rozumného novináře. Nechápu (nebo možná chápu, ale to už si pan Fendrych musí zodpovědět sám), proč se pouští do oblastí, kterým vůbec nerozumí. Předně tedy pojmy a názvosloví. Dřevozpracující průmysl je průmysl, který zpracovává dřevo. Pan Fendrych má zřejmě na mysli lesnictví, tedy těžbu dřeva. Opět nabídnu fakta, i když je mi jasné, že prvně vyřčená hloupost má v českých médiích větší váhu. V Česku se ročně těží přes 15 milionů metrů krychlových dřeva. Těžba v lesích, které jsou pod správou Lesů ČR (LČR), je asi poloviční, tedy mezi 7,5 a 8 miliony metrů krychlových,“ konstatuje Babiš.

Podle majitele Agrofertu jeho další společnosti Wotan Forest a UNILES vytěží ze státních lesů, které jsou pod správou LČR, celkem přibližně 800 metrů krychlových ročně. To podle Babiše kolem 10 procent roční těžby Lesů ČR. „Naše lesnické firmy tedy nemají žádné dominantní postavení a vůbec mi není jasné, kde pan Fendrych přišel na 60 až 65 procent,“ upozorňuje na nesprávné informace Babiš.

Babiš napsal, že společnosti nemají pouze zakázky od Lesů ČR, ale prý i od jiných (převážně soukromých) vlastníků lesů, subdodávky od jiných lesnických firem a podobně. „Dohromady těžíme přibližně 1,2 milionu metrů krychlových, což činí necelých 8 procent celkové těžby dříví v ČR. Ani tady těch 60 až 65 procent tedy nesedí,“ upozorňuje Babiš.

Nechápou, že někdo může jít do politiky také nezištně

„Ať počítám, jak počítám, nemohu se nějak k číslům pana Fendrycha, která mají vypovídat o nějaké dominanci našich firem, dostat. Smutné je, že podobné 'zaručené zprávy' pak opisují další novináři bez toho, aby se je alespoň rámcově pokusili ověřit. Zvlášť u pana Besta, který se prezentuje jako zasvěcený pozorovatel českého byznysu, mne tenhle amatérismus mrzí,“ rýpnul si Babiš.

Martin Fendrych se podle Babiše řadí do dlouhé fronty novinářů, kteří nechápou, že někdo může jít do politiky také nezištně. „Jistě si ale tihle novináři dají tu práci a spočítají si, jak se vstup do politiky vyplatil třeba panu Schwarzenbergovi, který ještě v 90. letech tvrdil, že o žádné restituce a navracení majetku nestojí. Mně osobně nikdo žádný majetek nedal, mým vstupem do politiky trpí naše firmy (jsou nesmyslně vláčeny médii), moje rodina i já,“ opakovaně Babiš poukázal na majetek, který Schwarzenberg v restitucích získal.

„Novináři zkrátka upozorňují na střet zájmů, který se neděje, a ještě k tomu používají chybné (nechci říct lživé) argumenty. To, že do politiky může jít i člověk proto, aby společnosti něco vrátil, je zcela mimo jejich chápání. Podobně jako problematika těžby dřeva,“ uzavřel svou reakci Andrej Babiš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci schovaní v ČR: „Jaké dilema? Porušují zákon, máme povinnost je vydat.“

7:31 Ukrajinci schovaní v ČR: „Jaké dilema? Porušují zákon, máme povinnost je vydat.“

Ukrajinské armádě zoufale chybějí vojáci. Uprchlíci by tak podle konzervativního komentátora Martina…