Babišova opatření jsou prý dobrá, ale... Odbornice vidí zásadní problém

13.03.2020 16:03

Václava Adámková, primářka antibiotického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, má podle svých vlastních slov pochopení pro to, že se lidé koronaviru bojí. Médiím však vyčítá, že ještě přiživují obavy spoluobčanů. Upozornila také na to, že nás ohrožuje řada závažných nemocí, v tuto chvíli nebezpečnějších než koronavirus, a lidé si z nich nedělají hlavu. Mnohé maminky např. odmítají očkovat své děti proti spalničkám, což je podle Adámkové velmi nebezpečné.

Babišova opatření jsou prý dobrá, ale... Odbornice vidí zásadní problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zrušená výuka na školách v důsledku epidemie koronaviru

Obavy lidí z koronaviru jsou podle Adámkové pochopitelné, ale paní primářka se zlobí na média, že tyto obavy často přiživují. „Spíše mě mrzí ta prezentace těch zpráv a ty palcové titulky, které jsou často opravdu alarmující. A když si člověk ten článek otevře a přečte ho až do konce, tak potom ty informace uvnitř už takové nejsou a jsou vysvětlující, ale v tom titulku jsou věci  vytrženy z kontextu a na první pohled to musí na lidi působit často velmi depresivně,“ upozornila epidemioložka.

Přitom stres je jeden z faktorů, který ohrožuje imunitu lidí.

Anketa

Vážíte si Jana Hrušínského?

2%
98%
hlasovalo: 30792 lidí

Každý by si prý měl uvědomit, že jen v roce 2018 onemocnělo na tuberkulózu 10 milionů lidí. „Z toho 1,5 milionu zemřelo.“ Takže vedle koronaviru máme nemoci, které jsou podstatně rozšířenější a v tuto chvíli i nebezpečnější, ale lidé se jich už přestali bát.

Nebezpečný je také virus spalniček. „To je onemocnění, proti kterému se dá očkovat, a přesto jsou lidé, kteří to odmítají. Jsou matky, které odmítají nechat své děti očkovat proti spalničkám, ale na spalničky se také umírá. Ještě v roce 2018 zemřelo 140 tisíc dětí mladších pěti let. To jsou prostě čísla, která jsou alarmující. A přitom existuje proti tomuto onemocnění očkování,“ upozornila.

Zajímalo by ji proto, zda odpírači očkování proti spalničkám využijí jednou očkování proti koronaviru. „9 z 10 lidí, kteří přijdou se spalničkami do kontaktu, tak onemocní – a nemáme na to lék. Očkování je prevence, očkování není léčba,“ uvedla Adámková.

Lékaři prý sice mnohdy umí zázraky, ale v bojích s epidemiemi je těch zázraků méně než u onkologických onemocnění. Pokud chcete s viry bojovat, musíte především dodržovat základní hygienická pravidla. Musí je dodržovat každý. Musí si pravidelně mýt ruce, musí si při kýchání dávat ruku, resp. rukáv před ústa a tak podobně. Restriktivní opatření podle Adámkové pomáhají, ale nejsou samospásná.

„A když už jsme u těch opatření, tak nevím, jestli nepřišla pozdě. Když na Vysočině proběhnou biatlonové závody bez diváků, ale druhé straně se s dalšími opatřeními počká až poté, co proběhne fotbalové derby Sparty se Slávií, tak nevím, v čem jsou fotbaloví fanoušci jiní než biatlonoví,“ upozornila epidemioložka. „Ta opatření jsou podle mě správná, ale ta časová souslednost už ne,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…