Babišovi „fašisti a nacisti“: Ruskej model, vzkazuje historik. Měl se inspirovat u Putina

05.08.2022 22:10

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil své odpůrce za fašisty a nacisty. Ukazuje to alespoň video kolující po sítích. A tvrdě narazil, píše server Echo24.cz.

Babišovi „fašisti a nacisti“: Ruskej model, vzkazuje historik. Měl se inspirovat u Putina
Foto: Facebook
Popisek: Andrej Babiš

Jako fašisty a nacisty měl Babiš označit voliče vládních stran z koalice Spolu a PirSTAN, kteří narušují jeho mítinky na náměstích po Česku. Za své vyjádření schytává kritiku. Výrok totiž zazněl v době, kdy Babišova setkání s občany vyvolávají rozruch i jednání policejního prezidenta Martina Vondráška ohledně možných nepřiměřených zákroků proti odpůrcům expremiéra. 

Babiše hanlivě hovořícího o voličích vládních stran zachytilo video jednoho z účastníků a bylo šířeno na sociálních sítích. Kriticky se k němu vyjádřil například senátor topky Tomáš Czernin, jenž uvedl, že dle Babiše žije v Česku dva a půl milionu nacistů a fašistů – když tak tituluje všechny voliče pětikoalice. 

„Inspiraci pro svůj výrok našel u válečného zločince Putina,“ uvedl Czernin s tím, že Babiš dluží milionům Čechů omluvu a odchod z politiky. 

O tom, že se Babiš inspiroval v Rusku, napsal na sociální síti i historik Jiří Padevět. „Ruskej model,“ napsal mimo jiné.

Babiš se však podle serveru Echo24.cz hájí tím, že šlo jen o citaci článku z deníku Právo. „S násilným narušováním mítinků politických konkurentů začali ve větší míře již před sto lety fašisté (Itálie) a nacisté (Německo). Je dobře, že dnes se v Evropě již nic takového neděje. Lidstvo udělalo od té doby obrovský pokrok,“ zmínil Babiš text, jenž vyšel ve čtvrtečním deníku Právo, autorem byl, jak uvádí expremiér, právník Petr Kolman. Jeho titulek zněl Svoboda narušovat mítinky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…