Babišovy noviny: „Rittigův“ policista učí nováčky

15.01.2016 12:03

Bývalý policejní důstojník z útvaru, který nasazuje odposlechy a na kterého se provalilo, že si často telefonoval s Ivo Rittigem, až nyní přišel o bezpečnostní prověrku. Informovaly o tom dnešní Lidové noviny s tím, že se jedná o Stanislava Hájka. Ten poté, co musel odejít do Liberce, zde velel kriminalistům. I o tuto práci ale koncem loňského roku přišel.

Babišovy noviny: „Rittigův“ policista učí nováčky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vozy

Zatímco dříve byl Hájek vlivným policejním důstojníkem, nyní podle listu zažívá další kariérní pád. „Nesplňoval podmínky k zařazení do výkonu funkce zástupce vedoucího územního odboru Liberec a byl zařazen na jiné služební místo,“ potvrdil informaci deníku liberecký krajský ředitel Vladislav Husák.

Server Lidovky.cz zjistil, že Hájek přišel o bezpečnostní prověrku. U policie však i dále zůstává. Bude vychovávat mladé policisty. „Od prvního ledna je v personální pravomoci ředitele Útvaru policejního školství a vzdělávání Policejního prezidia,“ uvedl Husák.

Podle listu na novém místě už Hájek prověření nepotřebuje. Prý byl přesunut do Holešova, kde má útvar pobočku přímo ve střední policejní škole.

Proč přišel Hájek o prověrku, je prý jasné

Proč Hájka nepovažuje Národní bezpečnostní úřad za důvěryhodného, není možné oficiální cestou zjistit. Důvody jsou podle listu ale jasné. Na jaře 2012 jeho jméno zachytili detektivové protimafiánského útvaru, kteří sledovali lidi v okolí šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové. Ta se scházela mimo jiné s lobbistou Ivem Rittigem, vyšetřovaným kvůli zmanipulovaným veřejným zakázkám a praní špinavých peněz, i se šéfem ČEZ Danielem Benešem. A oba se snažili protlačit Hájka na post šéfa Útvaru zvláštních činností, z něhož odcházel ředitel Tomáš Almer.

„Beneš sděluje Nagyové, že Almer končí a chceme JUDr. Stanislava Hájka, životopis jí dá večer a dodává, že ta pozice je důležitější než někteří ministři,“ stojí prý v dokumentech policie.

A Nagyová si to vzala podle listu za své a premiéru Nečasovi v jednom rozhovoru řekla: „Hájek je náš zájem, na tom trvám.“

Do čela klíčového útvaru se Hájek nakonec nedostal, a to i přesto, že za něj měl u tehdejšího policejního prezidenta Martina Červíčka lobbovat sám premiér Nečas.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…