Babišovy noviny analyzují, proč si ČSSD vybrala právě profesora Kellera

22.05.2014 7:32

Postavení sociologa Jana Kellera do čela evropské kandidátky ČSSD bylo výsledkem pragmatického uvažování. Eurovolby totiž voliči vnímají jako méně důležité než komunální nebo parlamentní a v kombinaci s pěkným počasím k urnám tradiční voliči nepřijdou. Proto se sociální demokracie rozhodla mířit spíše na levicové intelektuály, kteří Kellerovy myšlenky dobře znají. Píší o tom čtvrteční Lidové noviny.

Babišovy noviny analyzují, proč si ČSSD vybrala právě profesora Kellera
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka s Janem Kellerem

Podle nich odborné práce a učebnice z dějin klasické sociologie vytvořily Kellerovi vysoké odborné renomé, jeho místy radikální kritika současné společnosti z něj udělala idol levicové mládeže. „ČSSD chtěla svým voličům ukázat, že její kandidátky nemusejí nutně vést jen politici, že umí přizvat i lidi zvenčí, že jejími voliči nejsou jen lidé, zjednodušeně řečeno, dělnických profesí, ale i intelektuálové,“ cituje deník olomouckého politologa Pavla Šaradína.

Keller navíc může ČSSD přetáhnout i voliče od komunistické strany. List cituje předsedu KSČM Vojtěcha Filipa, který uvedl, že některé ideje hlásané Kellerem jsou idejemi KSČM. „Zjevně je ale ve špatné straně. Bohužel nás to připravuje o voliče,“ prohlásil Filip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…