Babišův náměstek prý ohlásil policii svého kolegu

24.07.2014 18:41

První náměstek ministra financí Andreje Babiše (ANO) Lukáš Wagenknecht inicioval podání trestního oznámení kvůli provozu informačního systému Státní pokladna. Oznámení míří na neznámého pachatele, za zakázku však byl odpovědný i Babišův náměstek pro rozpočet Jan Gregor, uvedl server Echo24.cz.

Babišův náměstek prý ohlásil policii svého kolegu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Náměstek ministra financí Jan Gregor řekl, že zakázku kontroloval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který ovšem podání trestního oznámení nezvažoval. „Konzultovali jsme to i s kontrolním výborem Poslanecké sněmovny a nyní je to věc příslušných orgánů," řekl s tím, že dále se k tomu již nechce vyjadřovat.

Do provozu systému Státní pokladna, v němž se sestavuje státní rozpočet a řídí veřejné finance, ministerstvo investovalo celkem 4,9 miliardy korun. Trestní oznámení se podle serveru týká částky 408 milionů korun.

Oznámení vychází z kontrolní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu z loňského roku. Úřad v ní tvrdí, že Ministerstvo financí při uzavírání smluvních dodatků k provozu Státní pokladny porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek. Za první část dodatků z roku 2009 byl prý odpovědný tehdejší náměstek ministra financí za ODS Zdeněk Zajíček, v roce 2011 pak Gregor.

„Podle názoru našich právníků vznikla povinnost udělat to trestní oznámení. Určitě to není problém proti panu Gregorovi. Tu kauzu detailně neznám. Vím, že tam bylo nějaké výběrové řízení ne úplně podle pravidel. Byla tam porušena rozpočtová pravidla. Ale to je věc policie, co bude s tím řešit. Myslím si, že to bylo za pana náměstka Zajíčka," řekl Babiš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…