Bakalův novinář má obavy: Hnutí ANO je jako převodní páka pro Babišův byznys

30.12.2013 12:12

Novinář Jiří Leschtina se ve svém komentáři v Hospodářských novinách ptá, zda stejně jako se slunovratem můžeme očekávat i v politice s novou vládou příchod nového světla. Komentátor se však domnívá, že „to s tou změnou politiky vybubnovávanou ve volbách nebude ani v příštím roce až tak velký bengál“.

Bakalův novinář má obavy: Hnutí ANO je jako převodní páka pro Babišův byznys
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

Určité záblesky světla vidí podle svých slov Leschtina například ve způsobu sestavovaní vlády. Přijímá s povděkem, že vyjednávají zcela normálně tři politické strany s jasným mandátem a jejich přetahování o ministerská křesla vidí rovněž jako běžné a připomíná, že tak vzniká většina koaličních vlád.

Jenže onen návrat světla přece jenom některé okolnosti hatí. Podle něj Bohuslav Sobotka udělal chybu, když se nechal zatáhnout do sporu o Ministerstvo zemědělství. „Přitom šlo o bitvu mezi lidovci a Babišem, který chtěl v čele agrárního resortu raději sociálního demokrata. ČSSD totiž stejně jako ANO klade důraz na podporu velkých zemědělských podniků, zatímco lidovci by rádi více posílili menší rodinné farmy,“ odhaluje Leschtina v HN jádro sporu.

Babiš má svůj byznysplán i v politice

Tento spor tak ještě před sestavením vlády prý odhalil odhodlání majitele největší potravinářské firmy v Česku ovlivňovat dění v zemědělském resortu. „Vlastně se jen potvrdilo dávno tušené. Podnikatel Babiš má svůj byznysplán i v politice,“ napsal komentátor.

I chování Agrární komory, která do sporu vstoupila a tvrdě odporovala nástupu lidovců, prý potvrzuje, že v budoucím uspořádání budou mít hlavní slovo mocné průmyslové komory a korporace, které budou spíše prosazovat úzké zájmy velkých výrobců a skrytých monopolů než milionů spotřebitelů.

Podle Leschtiny to byl právě Andrej Babiš, kdo v kampani nejvíce poukazoval na korupční mesaliance stran s byznysem. „Vývoj vyjednávání ale rozhodně nerozptýlil obavy, že i hnutí ANO bude převodní pákou – a to rovnou pro byznys svého šéfa. Pak ale šetřeme v politice s nadějemi na příchod světla, jež řečeno s básníkem Janem Skácelem 've tmě svítí, tma je nepohltí',“ uzavírá svůj komentář Jiří Leschtina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…