Bankrot. I tak prý může skončit pražský dopravní podnik

23.12.2013 12:56

Dopravní podnik hlavního města Prahy pravděpodobně nebude mít prostředky na odběr objednaných 250 tramvají od Škody Transportation. LN mají k dispozici analýzu, která posuzuje možné scénáře, kdy by jí DPP neoprávněně vypověděl smlouvu na dodávku tramvají 15T ForCity. Pro dopravní podnik to podle ní vypadá na bankrotovou situaci.

Bankrot. I tak prý může skončit pražský dopravní podnik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tramvaj Dopravního podniku hl. m. Prahy

Jde o zakázku na 250 tramvají za zhruba 19 miliard Kč, která dopravní podnik tíží na roky dopředu a na jejíž plnění prý ani nemá peníze. Jenže v případě vypovězení, o němž vedení města coby jediný akcionář podniku uvažovalo, by se plzeňský holding určitě bránil a mohl by vysoudit náhradu škody.

A právě tu vyčísluje ve třech variantách analýza, kterou mají LN k dispozici. V nejhorší variantě totiž říká, že by firma mohla požadovat dokonce 12,6 miliardy korun, což by DPP finančně ochromilo. V této variantě se počítá s tím, že navzdory verdiktu soudu o neoprávněném vypovězení smlouvy městský podnik tramvaje stejně neodebere.

Další dvě možnosti jsou podle LN mírnější. Pokud by DPP ukončil smlouvu a soud mu následně nařídil se zpožděním tramvaje odebrat – což by prý učinil – Škodovka by mohla požadovat 3,5 miliardy. Poslední případ zvažuje situaci, kdy DPP poruší smluvní podmínky a Škoda Transportation odstoupí od smlouvy sama.

Pak by prý mohl holding vysoudit bezmála šest miliard. LN upozorňují na to, že posudek vůbec nezmiňuje variantu, že by se firmě ovládané městem podařilo vypovědět smlouvu legálně. Například kvůli poruchovosti dodaných vozidel či zpožděným dodávkám. Na obojí si podle zjištění deníku DPP stěžuje.

Jestli existuje i jiná možnost, se teprve ukáže. Radní magistrátu pro dopravu Jiří Pařízek na dotaz LN uvedl, že má město k dispozici i jiné analýzy. A ty by prý naopak měly Praze pomoci se ze smlouvy, která je výhodná spíše pro dodavatele než odběratele, vyvléci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…