Bára Štěpánová promluvila k divákům ČT: Nemalé části společnosti nejde o svobodu. Stačí jim ty jogurty a lepší oblečení. A že jim někdo dá tisícovku k důchodu

15.01.2019 19:16

Herečka Bára Štěpánová v úterním Interview ČT24 prozradila, v čem vidí největší chybu posledního československého prezidenta Václava Havla. Největší chybou bylo, že "zmetkům" ukázal vlídnou tvář a ti toho okamžitě zneužili. I díky nim prý už dnes nežijeme ve svobodné zemi. Jako svobodná prý jen vypadá.

Bára Štěpánová promluvila k divákům ČT: Nemalé části společnosti nejde o svobodu. Stačí jim ty jogurty a lepší oblečení. A že jim někdo dá tisícovku k důchodu
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Herečka Bára Štěpánová v ČT24.

Moderátor Daniel Takáč v úterním Interview ČT24 připomněl, že se blíží výročí upálení Jana Palacha, ale také výročí Palachova týdne z ledna 1989, kde dávali lidé najevo, že už mají komunistů plné zuby. Bára Štěpánová si však nemyslí, že až tyto protesty předznamenaly pád režimu. Počátek konce vidí spíše v protestech z října 1988, kdy se prý společnost probouzela z letargie.

Anketa

Je v České republice ohrožena demokracie?

30%
70%
hlasovalo: 11547 lidí

„Já si myslím, že Jan Palach chtěl svým činem vyburcovat společnost, ale já si kladu otázku, co si představoval, že ti lidé budou dělat?“ uvažovala Bára Štěpánová, bývalá sekretářka posledního československého prezidenta a prvního českého prezidenta Václava Havla. K divákům promluvila z Knihovny Václava Havla.

V roce 1989 nám podle dámy pomohlo i to, co se dělo ve světě, že se otřásla komunistická moc v Polsku, v Maďarsku, ve Východním Německu, ale i přímo v Sovětském svazu.  

Anketa

Považujete Jana Palacha za hrdinu?

13%
hlasovalo: 19236 lidí
„Ta společnost k tomu musela dospět. On je problém v tom, že změnit režim ze svobodného na totalitní je jednodušší, než změnit totalitní režim ve svobodný, což se ukazuje do dneška,“ upozornila herečka s tím, že z oněch čtyřiceti let komunistické totality se vzpamatováváme do dneška. „Mě rozčiluje, když se tady mluví o tradičních stranách. Co je to za tradiční strany, když vznikly až v roce 1990. Nejlépe se zorientovali lidé jako náš dnešní pan premiér... Václav Havel byl naivní, ale já mu tu naivitu odpouštím, protože to nevěděl nikdo, jak se to může vyvinout,“ zaznělo z úst herečky.

„On si opravdu myslel, že když těm zmetkům, kteří tady otrávili ten život, ukáže vlídnou tvář, tak oni se zastydí. A to byl strašný Havlův omyl. On se v tomhle hrozně spletl,“ pokračovala Štěpánová.

Jedním dechem se však Václava Havla zastávala.

„Dnes Václavu Havlovi lidé nasazují psí hlavu a my, kteří si ho vážíme, tak jsme nazýváni velice hnusně, ale on šel tomuto národu sloužit. Podle mě měl jinou představu o svém svobodném životě. Možná chtěl být ředitelem Divadla na Zábradlí, ale byl vynesen nahoru,“ pravila herečka.

Pak se ještě jednou vrátila k základům, na kterých stál po čtyřicet let komunistický režim.

„Ten režim vlastně držel na strachu, což se malinko začíná objevovat i teď. Ten strach je pak naprosto dokonalý, lidi se báli o práci, že nebudou mít kde bydlet a tak dál. Ale v tý mase se vždycky najde pár lidí, kteří se nebojí dát všanc,“ prohlásila Štěpánová.

„Já jsem byla malá holka a měla jsem sen, že pojedu do Paříže. Já jsem chtěla cestovat, chtěla jsem číst, chtěla jsem svobodně žít, já jsem toho vlastně moc nechtěla. Ale aby to nevypadalo jen na ty duchovní hodnoty, já jsem se taky chtěla hezky oblíkat, chtěla jsem ty jogurty a tak podobně,“ přiznala.

Problém vidí v tom, že mnoha lidem ty jogurty a lepší oblečení stačí. O svobodu jako takovou nemalé části české společnosti prý vůbec nejde. Lidem stačí, když jim někdo zvedne důchody o tisíc korun. Svobodu si klidně nechají ukrajovat. „Myslím si, že už vůbec nežijeme ve svobodné zemi, že to jenom tak vypadá,“ sdělila dáma.

Své vystoupení uzavřela zvoláním, že „demokracie je křehká“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …