Barcelonou prošel průvod. Král Filip VI. se o sobě dočetl něco nepěkného

26.08.2017 20:21

Barcelonou prošel početný dav tisíců lidí, který chtěl po osmnácté hodině večer vzkázat jediné. „Nebojíme se!“ Šlo o vzkaz teroristům, kteří před několika dny spáchali na nejslavnější barcelonské třídě La Rambla děsivý útok. Manifestační pochod ale neproběhl tak úplně bez problémů. Španělský král Filip VI., který také šel v průvodu, se o sobě doslechl něco nepěkného.

Barcelonou prošel průvod. Král Filip VI. se o sobě dočetl něco nepěkného
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Barcelonou prošel velký průvod s názvem „Nebojíme se!“ – manifestační pochod proti terorismu. V průvodu kráčeli také starostka Barcelony Ada Colau, španělský král Filip VI. a premiér Mariano Rajoy. Nejvyšší státníci ale kráčeli až ve druhé řadě. V té první šli lékaři, záchranáři či policisté, kteří před několika dny zasahovali po teroristickém útoku na zřejmě nejslavnější třídě v Barceloně La Rambla. Král Filip VI. se podobného občanského pochodu zúčastnil jako král vůbec poprvé, píše server španělského deníku El País.

Celý článek ve španělštině naleznete zde

Během teroristického útoku, k němuž se přihlásil Islámský stát, zahynulo na 15 lidí a přes 100 dalších bylo zraněno. Obyvatelé Barcelony a další Španělé, kteří do města dorazili, chtěli teroristům jasně ukázat, že masakr takového rozsahu, k jakému se přihlásil Islámský stát, občany Barcelony nedonutí ke změně životního stylu. Španělé chtěli dát najevo, že si nedají vzít svobodu. Ještě před pochodem o tom média ujistil Alberto Núñez Feijóo, předseda autonomního regionu Galicie. „Budeme i nadále chránit hodnoty svobodné demokratické společnosti,“ ujistil novináře politik.

V průvodu v Barceloně se ale objevily také transparenty, na kterých byl španělský král Filip VI. kritizován. Jeho odpůrci ho přirovnali k autoritářským monarchům z Perského zálivu. V průvodu zavlály také vlajky, svobodného Katalánska. Část demonstrantů chtěla dát najevo, že chtějí vytvořit samostatný stát a neposílat už peníze centrální vládě v Madridu.

Pochod v Barceloně skončil na Katalánském náměstí, kde herečka Rosa Maria Sardà a zástupkyně muslimské komunity ve Španělsku Miriam Hatibi přečetly společný manifest, v němž odsoudily počínání teroristů a přihlásily se k otevřené společnosti.

Souběžně s pochodem v Barceloně se další shromáždění konalo právě v hlavním městě Španělska Madridu. Také na náměstí  Puerta del Sol se sešli lidé, kteří chtěli teroristům ukázat, že si nedají vzít svou svobodu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…