Barokní knihovní sál v Klementinu je opět přístupný veřejnosti

02.04.2012 23:06

Jezuitská barokní knihovna, která byla dokončena roku 1727 pravděpodobně podle plánů Kiliána Ignáce Dietzenhofera, je od 1. dubna po revitalizaci opět zpřístupněna veřejnosti. Jeden z nejstarších sálových galeriových systémů v Čechách se dodnes uchoval v původní podobě a je tak typickou ukázkou dobového uspořádání barokní knihovny.

Barokní knihovní sál v Klementinu je opět přístupný veřejnosti
Foto: E. Hodíková
Popisek: Barokní sál Národní knihovny České republiky

"Lepší kolej bez vlastního chrámu, nežli škola bez knihovny,“ pravil prý kdysi zakladatel jezuitské koleje u svatého Klimenta Petr Canisius. Jeho podobiznu najdou návštěvníci mezi lunetami klenební výzdoby spolu s portréty dalších významných jezuitů spjatých s pražským Klementinem.

Celý barokní sál je 41 metrů dlouhý a 12 metrů široký a v jeho prostorách je v současné době uloženo 27 500 svazků z fondu Národní knihovny. Interiér je vyzdoben stropní freskou od Jana Hiebla, alegoricky znázorňující středověké pojetí lidského poznání, které po stranách klenby doplňují postavy církevních otců, patronů univerzity, jezuitských světců a učenců, symbolizujících vědní obory.

Příchozí podle ředitelky odboru komunikace Ireny Maňákové obvykle nejvíce upoutá řada historických geografických a hvězdných glóbů uprostřed sálu. Knihovní regály byly do sálu umístěny v roce jeho dokončení. V přízemí jsou uložena především cizojazyčná teologická díla, v prostoru na galerii pak spisy obecně vědecké. Čestné místo v čele galerie zaujímá bohatě zdobená knihovna s nápisem Biblioteca nationalis, do níž se ukládala bohemika, tedy knihy jazykově, původem nebo obsahově české. Ta je základem tradice současné národní knihovny. Svazky s nabílenými hřbety a červenou značkou jsou pro jezuitský řád typické.

Právě dřevěné knihovní regály, které se nacházejí po celém obvodě obou podlaží sálu, vyžadovaly z kvantitativního pohledu asi nejrozsáhlejší restaurátorské práce včetně zlacení patek a hlavic.

"V barokním sále byly restaurovány a repasovány dveře i okna, dřevěné regály, dřevěné části podlah, štuky, kamenná podlaha, kovové zábradlí. Byly provedeny nové slaboproudé a silnoproudé rozvody a z vnější strany vstupních dveří se instalovaly požární rolety,“ popsala rozsah oprav Alena Jankovcová, vedoucí Oddělení přípravy z Odboru investic Národní knihovny. "Zřejmě nejsložitější byla výměna i restaurování oken a ‘zpožárnění‘ historických dveří, kde probíhala poměrně komplikovaná jednání s památkáři. Náročná byla i koordinace jednotlivých profesí, protože v podstatě všechny restaurátorské práce v sále s výjimkou oken a dveří probíhaly současně,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…