Bárta chce vysvětlení ředitele ČD kvůli golfu v Dubaji

25.02.2011 9:01

Ministr dopravy Vít Bárta chce vysvětlení od ředitele Českých drah Petra Žaludy, který odletěl na víkend do Dubaje spolu se svými vlivnými přáteli. Otázkou zůstátá, jakým způsobem svůj výlet za golfem financovali.

Bárta chce vysvětlení ředitele ČD kvůli golfu v Dubaji

Ředitele Českých drah Petra Žaludu čeká v pátek vysvětlování prodlouženého víkendu v Dubaji. Manažer státní firmy tam odcestoval mimo jiné s lobbistou Romanem Janouškem a Tomášem Krskem, šéfem firmy Škoda Transportation, které dráhy dávají vydělat miliardy na zakázkách.

Jasné vysvětlení od něj čeká ministr dopravy Vít Bárta (VV). "Pokud je pravda, že tam byl v této sestavě, a byl tam kdokoli, kdo dostává od Českých drah zakázky, považuji to za velmi vážnou věc. Osobně se o to budu zajímat a budu požadovat, aby se to vysvětlilo," sdělil Aktuálně.cz Vít Bárta.

Bártu podle informací Aktuálně.cz rozzlobila Žaludova cesta mimo jiné kvůli účasti Romana Janouška. Ministr už loni šedou eminenci pražské politiky zařadil na pomyslný seznam těch, kteří nesmějí překročit práh ministerstva.

Martina Dvořáka, šéfa pražského Dopravního podniku, který stejně jako státní dráhy s Krskovou Škodou Transportation obchoduje, s nejvyšší pravděpodobností potíže nečekají.

Dvořák se totiž svým dlouholetým přátelstvím s Tomášem Krskem netají. "Ředitel Dvořák již na začátku svého působení v dopravním podniku informoval média i orgány společnosti o svém přátelském vztahu s panem Krskem," řekl náměstek primátora a šéf dozorčí rady dopravního podniku Karel Březina (ČSSD).

Dvořák: Jsem schopen oddělit přátelství od byznysu

A stejně mluví i přímo primátor Bohuslav Sobotka (ODS). "Jezdí spolu na dovolenou už desítky let. Za dobu, co je Martin Dvořák ředitelem dopravního podniku, se mu ve prospěch Prahy podařilo upravit smlouvy se Škodovkou," prohlásila primátorova mluvčí Tereza Krásenská.

Sám Martin Dvořák zdůrazňuje, že je schopen oddělit přátelství od byznysu. "Dávám si pozor, aby přátelství byla jedna věc, a korektní byznys, výhodný pro obě strany, byla druhá věc. Můj osobní vztah naopak může být výhodný pro DP a jsem schopen oddělovat přátelství a byznys. Platí, že dobré účty, dělají dobré přátelé," trvá na svém Dvořák.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…