Bárta křičel u Moravce: Na mě přišlo jedno blbé trestní oznámení a šel jsem z vlády

16.06.2013 14:35

Předsedové šesti vládních a opozičních politických stran se v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize přeli o další osud republiky. Mimo předčasných voleb došlo i na slova o selhání Vojenského zpravodajství. Podle Karla Schwarzenberga (TOP 09) dva generálové zpravodajství projevili nedostatek civilní odvahy. Ve studiu došlo i na přestřelku mezi Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a Martinem Kubou a v neposlední řadě na hurónský křik předsedy VV Víta Bárty.

Bárta křičel u Moravce: Na mě přišlo jedno blbé trestní oznámení a šel jsem z vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

V aktuální kauze jde podle Karla Schwarzenberga (TOP 09) o selhání několika jednotlivců, především paní Nagyové a dvou generálů z Vojenského zpravodajství. Vláda ale podle Schwarzenberga nevěděla, co se na Nečasově úřadě děje. Premiér o tom své ministry nemusí informovat.

Kdo, kde a co kontroluje?

„Známe příklady z minulosti, kdy v boji stateční generálové v civilu neprojevili dostatek osobní odvahy. Příkladem jsou němečtí generálové, kteří poslechli šíleného Adolfa Hitlera,“ poznamenal ke kauze kníže s tím, že v boji projevovali tito lidé odvahu.

Nabízí se ale otázka, zda si teď můžeme být jisti, že nejsou sledovaní ještě další lidé. Předseda komunistů Vojtěch Filip k tomu poznamenal, že za selhání vojenských zpravodajců neodpovídá jen premiér, jemuž Nagyová podléhala, ale celá koalice, která měnila strukturu sněmovních výborů takovým způsobem, že dnes není jasné, kdo a kde co kontroluje.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poznamenal, že u vojenských zpravodajců musí dojít k zásadním změnám. Je třeba vyměnit vedení zpravodajců a zřejmě bude také třeba změnit systém kontroly. "Já připomínám, že se k celé kauze ještě nevyjádřil exministr obrany Alexandr Vondra (ODS)," poznamenal Sobotka, který dodal, že úkolovat vojenské zpravodajce může pouze vláda ústy ministra obrany.

Dodržují se v Česku zákony?

Vít Bárta oponoval, že podstatou této kauzy je politická korupce, ony politické obchody, o kterých mluvil premiér Petr Nečas (ODS) a označoval je za běžné. Schwarzenberg oponoval, že problém je ještě hlubší. "V Čechách se zákon nebere vážně. U nás zákon není vnímán jako ultimativní norma, ale jako směrnice, kterou buď můžeme, nebo nemusíme poslechnout,“ poznamenal kníže.

Filip však se Schwarzenbergem zásadně nesouhlasil a zdůraznil, že jde o selhání jednotlivců. Jednotlivci do určitých funkcí jmenovali osoby, které tuto funkci neunesly a selhaly v ní. To je podle předsedy KSČM klíč k současné kauze.

Rovná se předání „trafiky“ korupci?

Schwarzenberg v pořadu vyvrátil tvrzení státního zástupce Ivo Ištvana, když poznamenal, že ve věci poskytnutí trafik někdejších rebelů za ODS již vypovídal. Schwarzenberg prý kriminalistům sdělil totéž, co předtím novinářům, totiž že během jednání došlo i na vydírání.

Místopředseda ODS Martin Kuba ve výkladu o politických obchodech premiéra Petra Nečase (ODS) jasně uvedl, že jde o standardní procesy politiky, které nemusí být vždy takto pejorativní. „Já bych se zeptal tady pana Sobotky, za místa v jakých společnostech jsou ochotni podpořit TOP 09 na pražské koalici,“ obrátil se Kuba na Sobotku. Připomněl také, že čistí lidé nejsou ani v ČSSD, o čemž svědčí kauza poslance Davida Ratha, dříve hejtmana za ČSSD.

Sobotka ale politické obchody vnímá jinak. Klasický politický obchod vypadá tak, že poslanec dobrovolně skončí ve funkci a následně mu je nabídnut např. diplomatický post. „Tato vláda se ale pokusila udržet se u moci navzdory třem poslancům, kteří nesouhlasili s církevními restitucemi či zavedením druhého důchodového pilíře. Vázat konkrétní plnění na konkrétní hlasování je myslím problém, který teď musí posoudit soud. Vláda měla skončit v okamžiku, kdy by ji tři tehdejší poslanci ODS položili, a dnes by premiér Nečas neměl takovou ostudu, jakou má,“ poznamenává Sobotka.

Držíte se postu za každou cenu, křičel Bárta

Vít Bárta se v reakci na tuto slovní přestřelku rozkřičel na Kubu, že ODS vůbec nejde o čistotu politiky a o prosazování politiky pravicové. "My tu možná budeme mít za rok nejvyšší daně v celé Evropě, ale vy se budete svých postů držet za každou cenu,“ křičel ve studiu Bárta, který poukázal na to, že pravicové strany standardně prosazují nízké daně, to ale o této vládě neplatí.

V rámci tohoto emocionálně vypjatého vystoupení se Bárta také zmínil, že na ODS a jeho stranu je používán jiný metr. "Na mě přišlo jedno blbé trestní oznámení a odešel jsem z vlády," připomněl Kubovi.  

Mimo jiné se Bárta vyjádřil také na adresu Jany Nagyové, ona byla podle jeho názoru jedním z faktorů, který způsobil údajný puč ve Věcech veřejných, kdy z této strany odešla Karolína Peake. Ta ovšem podobnou úvahu zásadně odmítla s tím, že Janu Nagyovou velmi dlouho vůbec neznala a určitě ji k odchodu z VV nemotivovala právě ona.

Pokud padne vláda, budou volby

V závěru pořadu se lídři všech relevantních politických stran shodli na tom, že pokud padne současný kabinet, mělo by co nejrychleji dojít na předčasné volby. Žádný z oslovených politiků nepreferuje vytvoření úřednické vlády na přechodnou dobu.

„Tuto vládu ale drží pohromadě strach z voličů, glosoval v závěru šéf ČSSD Sobotka. Budou se proto prý snažit setrvat u moci. Peake kontrovala, že strach z voličů rozhodně nemá. Má ale strach z mesiášů, kteří tvrdí, že znají snadná řešení problémů země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…