Bárta se chytil do vlastní pasti. Jídlo za pár korun měl zadarmo

01.12.2012 12:30

Když exministr Vít Bárta ve čvrtek zveřejnil ceny, za které se zákonodárci stravují v jídelně Úřadu vlády, netušil, jakou mediální lavinu strhne. Řízek s bramborovým salátem za šestnáct korun, bramboračka za jedenáct... Teď se ale ukázalo, že si na sebe sám upletl bič - přiznal totiž, že jedl v kantýně zadarmo!

Bárta se chytil do vlastní pasti. Jídlo za pár korun měl zadarmo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

"Nemohl jsem s tím nic dělat, protože ministři na Úřadu vlády jedí zadarmo a ceny jsem tudíž neznal," připomíná jeho slova deník Blesk. Bárta se snažil sám sebe obhájit, místo toho si ale pod sebou podřízl větev. Ceny v kantýně jsou totiž až směšně nízké oproti závratným platům poslanců, kteří by si mohli dovolit stravovat se v nejdražších pražských restauracích.

Místo toho si mohou dopřát kulajdu za čtyři koruny, svíčkovou s knedlíkem za třicet korun, nebo řecký salát za šestnáct korun. "Jídelníčky teď zveřejnil proto, aby odvedl pozornost od problémů s financováním své strany. Když tady ještě jako ministr jedl úplně zadarmo, tak mu to nevadilo," okomentoval jeho snahu Jiří Sezemský, který je blízký spolupracovník premiéra Petra Nečase.

Blesk také spočítal, že premiér by si ze svého platu 150 tisíc korun měsíčně mohl v kantýně dopřát 4054 chodů, a to rovnou polévku za sedm korun se svíčkovou za třicet korun. Vicepremiérka Karolína Peake by ze svého platu 128 tisíc měla 3459 obědů, zatímco průměrný Čech s platem 24 626 korun měsíčně by se v levné pražské restauraci U Cípů najedl jen dvě stě šestnáct krát. Polévka tam totiž přijde na dvacet šest korun, svíčková pak na osmdesát osm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

16:25 „Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

„Cizinci ven!“ V Německu se na kulturních akcích znovu ozývají výkřiky, které otřásaly německou spol…