Bartoš: Babiš lže. A my sestavíme vládu

04.10.2020 22:12

Máme ambici ve sněmovních volbách uspět a bavit se o sestavování vlády, hodnotí po výsledcích krajských voleb šéf Pirátů Ivan Bartoš pro Lidové noviny. Rýsuje se již i možná koalice, která by se na kandidátkách v příštím roce mohla objevit, a tou by bylo spojení Pirátů se Starosty. Spolupráce s vládním hnutím ANO však nehrozí. „Pan premiér jednoduše konstantně lže,“ odsoudil Bartoš Babišova slova, že „Piráti bývali jeho hlavními spojenci“.

Bartoš: Babiš lže. A my sestavíme vládu
Foto: Screen FTV Prima
Popisek: Ivan Bartoš v Partii TV Prima

Anketa

Kdo je skutečným vítězem krajských voleb?

95%
2%
2%
hlasovalo: 10960 lidí
Bartoš si z volebního výsledku povšiml výrazného poklesu u koaličních sociálních demokratů a komunistů, o něž se současná vláda opírá. Podle něj za to může změna voličů. „Nevolili ho (Andreje Babiše) voliči, kteří ho volili na začátku. Oslabil si tím i potenciální koaliční partnery,“ zhodnotil Bartoš. Hnutí ANO podle něj dosáhlo na svůj strop a současná krize ukázala, že „zemi musejí řídit lidé opírající se o odborníky, a ne o marketingové týmy, které vám poradí, co právě ‚frčí‘“.

Piráti podle něj dosáhli svého cíle, jenž si stanovil mít 100 zastupitelů. „V těchto volbách jsme získali 99 zastupitelů a i s těmi pražskými jsme na nějakých 112 zastupitelích na krajské úrovni. Což je super,“ ohodnotil.

Spolupráci si Bartoš dovede představit i do budoucna se Starosty, kteří již s Piráty spolupracovali v koalici v Olomouckém kraji. „Pokud jde o volby 2021, tam máme od našich členů zadanou analýzu možné spolupráce se STAN,“ odkrývá. O spolupráci hodlá blíže informovat 15. října.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Ovlivnění vyjednávání Pirátů se STAN v rámci výsledků ve Středočeském kraji (kde STAN zvítězil) se nebojí. „Že by tedy letošní výsledek komplikoval jednání o sněmovních volbách, si nemyslím. Naopak je o to zajímavější, že se Piráti a Starostové dokážou domluvit,“ podotýká.

A jaký má názor na tvrzení premiéra Andreje Babiše (ANO), že „Piráti bývali jeho hlavními spojenci“? „Pan premiér jednoduše konstantně lže,“ odmítl. S premiérem prý jednal o jasně daných tématech a hnutí ANO ve volbách „už dvakrát doslova vyluxovalo to nejzajímavější, co měly v programu jiné strany“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…