Bašta varuje: Demontáž Koněva? Ozval se Zeman, vláda dosud mlčela. Neuvědomuje si totiž jednu zásadní věc...

12.04.2020 7:51

Někdejší diplomat, politický analytik Jaroslav Bašta má smíšené pocity z faktu, že Vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil trestní stíhání kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze. V komentáři pro Prvnízprávy.cz kritizuje starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře za to, že vyvolává předsudečnou nenávist a ohrožuje suverenitu ČR. Na druhou stranu by nás, podle něj, mohl ruský postup naučit hájit naše národní zájmy a naši čest.

Bašta varuje: Demontáž Koněva? Ozval se Zeman, vláda dosud mlčela. Neuvědomuje si totiž jednu zásadní věc...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„Přiznám se, že jsem tuto zprávu přijal s velmi smíšenými pocity. Na jedné straně jsem byl rozhořčen počinem zastupitelstva Prahy 6, kde shodou okolností bydlím, které zneužilo vyhlášení výjimečného stavu a zákazu shromažďování k demontáži sochy a jejímu uložení do depozitáře,“ píše Bašta. A dodává, že dvojnásob mu vadilo, že se tak stalo v předvečer 75. výročí osvobození Československa v rámci snahy o přepisování dějin a rehabilitaci nacismu.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář navíc prý svým vtipem, že socha maršála Koněva neměla roušku, a proto musela být demontována, v očích Rusů naplnil jeden kulturní stereotyp, dobře známý všem divákům sovětských, ale také amerických válečných filmů. „Podobné cynické žerty pronášeli esesáci před popravou partyzánů. Vyvolal tedy nenávist přímo předsudečnou,“ doplnil bývalý diplomat.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš předsedou vlády i po volbách v roce 2021?

85%
15%
hlasovalo: 34312 lidí
Na tento exces zastupitelů městské části reagoval pouze prezident České republiky Miloš Zeman; vláda až doposud mlčela. Neuvědomila si, podle Bašty, totiž jednu zásadní věc: „Předá-li zahraniční politiku do rukou municipalit, ohrozí tím suverenitu České republiky zevnitř,“ zdůrazňuje Bašta.

„Stát se začne rozpadat na prvočinitele, tedy samosprávné celky, v případě Prahy řízené pubertálně se chovající politickou reprezentací, primárně zaměřenou proti vlastním občanům,“ pokračuje. S tím, že na druhou stranu, jestliže někdo svévolně přebírá kompetence naší republiky v oblasti zahraniční politiky, bere na sebe osobně i rizika, která z toho vyplývají.

„Tento proces odumírání státu samozřejmě svádí velmoci k tomu, aby zasahovaly do našeho politického dění bez ohledu na českou suverenitu,“ upozorňuje. Nový ruský zákon a trestní stíhání viníků demontáže sochy maršála Koněva v Praze 6 takovým zásahem bezesporu je. „Proto ruský postup jako český občan neschvaluji, ale coby vlastenec a historik chápu. Ve svém důsledku by nás mohl naučit hájit naše národní zájmy a naši čest,“ uzavírá Bašta svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA - „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…