Bavorák, levně. Rusové lákali Ukrajince, aby se jim nabourali do počítačů

12.07.2023 14:42

MONITORING Hackeři pravděpodobně pracující pro ruskou zahraniční zpravodajskou službu SVR zaútočili na nejméně 22 ambasád v Kyjevě. Ve snaze nabourat se do počítačů jednotlivých diplomatů použili falešný inzerát na prodej ojetého BMW řady 5. Škodlivý software, který by hackerům umožnil vzdálený přístup k počítačům na ambasádě, byl maskován jako album s fotografiemi ojetého BMW.

Bavorák, levně. Rusové lákali Ukrajince, aby se jim nabourali do počítačů
Foto: pxhere.com | CC0 Public Domain
Popisek: Ilustrační foto

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25768 lidí
Podle nedávné zprávy americké kyberbezpečnostní firmy Unit 42 se hackeři podezřelí z práce pro ruskou zahraniční zpravodajskou službu SVR zaměřili v posledních měsících na velvyslanectví na Ukrajině, když se pomocí falešného inzerátu na ojeté auto snažili nabourat do počítačů desítek diplomatů. „Tato rozsáhlá špionážní činnost se zaměřila na diplomaty pracující na nejméně 22 ze zhruba 80 zahraničních misí v hlavním městě Ukrajiny Kyjevě,“ uvedli ve zprávě analytici.

„Kampaň začala neškodnou a legitimní událostí. V polovině dubna 2023 rozeslal diplomat polského ministerstva zahraničních věcí e-mailem na různá velvyslanectví legitimní leták inzerující prodej ojetého sedanu BMW řady 5, který se nachází v Kyjevě,“ píše se ve zprávě, jak informuje agentura Reuters. Hackeři ze skupiny APT29 tento leták zachytili, trochu poupravili a vložili do něj škodlivý software. Poté jej rozeslali desítkám dalších zahraničních diplomatů působících v Kyjevě.

V roce 2021 americké a britské zpravodajské služby identifikovaly APT29 jako pobočku ruské zahraniční zpravodajské služby SVR. V dubnu polská kontrarozvědka varovala, že stejná skupina vedla rozsáhlou zpravodajskou kampaň proti členským státům NATO, Evropské unii a Africe.

Výzkumníci z Unit 42 byli schopni spojit falešnou reklamu na auto s SVR, protože hackeři použili určité nástroje a techniky, které byly již dříve spojovány s touto špionážní agenturou. „Diplomatické mise budou vždy vysoce ceněným špionážním cílem,“ uvádí se ve zprávě jednotky 42. „Po šestnácti měsících od ruské invaze na Ukrajinu jsou zpravodajské informace týkající se Ukrajiny a spojeneckého diplomatického úsilí pro ruskou vládu jistě vysokou prioritou,“ dodává zpráva.

Polský diplomat, který původní inzerát poslal na několik velvyslanectví v Kyjevě, potvrdil, že se mu několik nejmenovaných lidí následně ozvalo na falešný inzerát s nižší cenou auta. „Ozvali se mi s tím, že ta cena je lákavá. Když jsem si to ověřil, uvědomil jsem si, že mluví o nižší ceně, než jsem nabízel,“  řekl diplomat agentuře Reuters.

Ukázalo se, že hackeři SVR uvedli ve své falešné verzi inzerátu diplomatovo BMW za nižší cenu – 7500 eur – ve snaze přimět více lidí ke stažení škodlivého softwaru, který by jim umožnil vzdálený přístup k jejich zařízení. Tento software byl maskován jako album s fotografiemi ojetého BMW. Zatím není jasné, kolik ambasád je kvůli této aktivitě napadených, pokud vůbec nějaká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…