Baxa a soudy s emigranty. Nevzpomíná si, dohledat důkazy bude složité

13.08.2023 15:31

O předlistopadové minulosti někdejšího předsedy Nejvyššího správního soudu a nového předsedy Ústavního soudu Josefa Baxy a o odpovědi na otázku, zdali nesoudil i případy emigrantů, kteří uprchli z Československa za minulého režimu, zřejmě nebude jasno po delší dobu. Sám Baxa totiž tvrdí, že se nemůže rozpomenout a podle vyjádření předsedkyně Okresního soudu Plzeň-město Petry Pavlíčkové pro SeznamZprávy.cz bude nalezení takových případných rozsudků složité. Některé spisy mohly být již také skartovány.

Baxa a soudy s emigranty. Nevzpomíná si, dohledat důkazy bude složité
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí
Nový předseda Ústavního soudu Josef Baxa v justici působí od roku 1984, mezi roky 1998 a 2002 byl také prvním náměstkem ministrů spravedlnosti Otakara Motejla, Jaroslava Bureše a Pavla Rychetského. Podílel se mimo jiné na přípravě a prosazení velké novely trestního řádu i na tvorbě nového institucionálního a procesního rámce správního soudnictví. Otázkou však zůstává jeho předrevoluční působení a to, zdali v předlistopadové době soudil vedle případů obecné kriminality a mladistvých také případy emigrantů.

Sám Baxa v rozhovoru s ČTK pronesl, že si na případy emigrantů nevzpomíná, ale „nevylučuje, že jeden případ soudit mohl“.

„Být soudcem Okresního soudu v Plzni, to byla tehdy velká mlýnice, tam jsme prostě soudili desítky věcí měsíčně, takže nevím, jak bych si tu paměť osvěžil. Musel bych sám jít do archivu,“ řekl Baxa. Dodal, že si pamatuje spíše na kauzy, které vnímal jako významné a důležité. „Pak si vzpomínám na případy rehabilitační, tam jsem měl velmi dobrý pocit z toho, že alespoň malým dílem justice napravuje svoje fungování z předlistopadového období,“ uvedl. Během rozhovoru měl Baxa dle ČTK zdůraznit, že nechce nic tajit a o své minulosti se vždy snažil otevřeně mluvit.

Poznamenal, že případy opuštění republiky před rokem 1989 byly dle něj prý spíše „administrováním“ než souzením. Líčení měla trvat deset minut a tresty se zpravidla ukládaly s vědomím, že je nikdo nevykoná.

Řadoví soudci také podle Baxy neměli možnost si případy vybírat nebo odmítat. „Pokud soudce nechtěl tyhle věci soudit, tak nemohl soudit nic. Musel prostě rezignovat,“ míní. Trestní soudci podle Baxy většinově nebyli nějací sluhové režimu. Soudili podle něho věci trestné ve všech dobách – krádeže, loupeže, znásilnění či vraždy.

Zdali nový předseda Ústavního soudu kromě výše uvedených deliktů soudil i právě případy emigrantů, tak zůstává nejasné a zjistit, zdali k takovým rozsudkům od něj došlo, je dle vyjádření předsedkyně Okresního soudu Plzeň-město Petry Pavlíčkové pro SeznamZprávy.cz složité, jelikož staré spisy uložené v archivu na západě Čech nejsou rozlišeny podle jmen soudců a některé mohly být i skartovány.

arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A.

  • BPP
  • Profil není převzatý, články vkládá redakce.
  • prezident České republiky

Předsedkyně Okresního soudu Plzeň-město, kde Baxa působil mezi lety 1984 až 1989, naznačila, že by se taková informace dala dohledat, pokud by byla známa jména a data Baxou odsouzených lidí. „Spisy z uvedených let – tedy takto staré spisy – nejsou vedeny v informačním systému soudu, nelze je tedy prostřednictvím elektronických pomůcek dohledat, zvlášť pokud je jediným vodítkem jméno vyřizujícího soudce,“ uvedla Pavlíčková pro SeznamZprávy.cz.

Nutné by tak bylo prohledat již archivované staré papírové seznamy se jmény, které jsou uloženy v archivu v Blovicích u Plzně. „Pak by snad bylo možné zjistit spisové značky a dohledat, zda spisy, resp. rozhodnutí ještě fyzicky existují – musely by patřit mezi rozhodnutí, která archiv vybral k archivaci –, nebo byly již skartovány,“ dodala předsedkyně okresního soudu Plzeň-město.

Přestože nyní více rezonuje kauza kolem návrhu jmenování ústavním soudcem někdejšího soudce Mezinárodního trestního soudu Roberta Fremra, který měl mimo jiného také vynést stovky rozsudků nad emigranty, zmínil se ředitel Státního oblastního archivu v Plzni Karel Řeháček, že pokud by nějaký požadavek od nejvyšších orgánů státu přišel k Baxovi, bylo by zahájeno pátrání i po jeho minulosti. „Na základě žádosti správního nebo ústavního orgánu bychom se s ní ve spolupráci s Okresním soudem Plzeň-město pochopitelně vypořádali,“ prohlásil pro SeznamZprávy.cz Řeháček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A je to tady , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarel Břicháček , 13.08.2023 16:47:53
Soudruh baxa stejné jako soudruh pavek ztrací pamět. Naštěstí se vždy najde zdroj jak jim tu paměť osvěžit.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…