Bělobrádek: Vyzvali jsme prezidenta, aby neopouštěl republiku do vyřešení celé vládní krize

09.05.2017 18:24

Vládní KDU-ČSL vyzvala prezidenta Miloše Zemana, aby odložil cestu do Číny a neopouštěl Česko do vyřešení vládní krize. Prezident musí jednat podle ústavy, řekl dnes po zasedání poslaneckého klubu a celostátního výboru lidovců předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek: Vyzvali jsme prezidenta, aby neopouštěl republiku do vyřešení celé vládní krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nechtěl vyjádření komentovat. "Politické pletichaření si nezaslouží komentář," sdělil ČTK.

Zeman odlétá do Číny ve čtvrtek. Až po návratu z cesty ve druhé polovině příštího týdne chce řešit návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO). Zeman navíc trvá na tom, že před odvoláním je nutné vypovědět koaliční smlouvu.

"Jednoznačné je, že jsme vyzvali pana prezidenta, aby jednal podle ústavy a zároveň aby neopouštěl republiku do vyřešení celé vládní krize," uvedl Bělobrádek.

Ústava i ústavní tradice podle Bělobrádka hovoří jasně. "Prezident republiky odvolává člena vlády na návrh předsedy vlády. Tečka. To znamená, pokud takto konat nebude, nejedná v souladu s ústavou," zdůraznil předseda KDU-ČSL.

Někteří ministři ČSSD zrušili svoji účast na prezidentově cestě do Číny. "Ať si pan prezident jede kam chce. Já budu rád, když tam zůstane co nejdéle. Ale ať předtím odvolá ministra financí," řekl k tomu novinářům předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Na středeční ráno svolal Sobotka koaliční schůzku. "Pro nás je podstatné, abychom se dohodli na tom, že chceme pokračovat v této trojkoalici ve stejném poměru členů vlády s těmi zásadními programovými shodami a prioritami," podotkl k tomu Bělobrádek. Lze podle něho sepsat dodatek ke koaliční smlouvě nebo se na tom domluvit. Prioritou KDU-ČSL je podle něho stabilita země, co nejrychlejší vyřešení situace a dotažení mandátu vlády do řádných říjnových voleb.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…