Bělobrádek otevřeně promluvil o své nemoci. Zdraví podle něj není to nejdůležitější

20.06.2014 23:22

Předseda lidovců a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek se v pořadu České televize 13. komnata rozpovídal o své nevyléčitelné chorobě. Ve dvaceti čtyřech letech mu lékaři diagnostikovali roztroušenou sklerózu.

Bělobrádek otevřeně promluvil o své nemoci. Zdraví podle něj není to nejdůležitější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Největším nepřítelem lidstva není alkohol, ale knoflíčky,“ komentoval hned v úvodu pořadu s nadsázkou necitlivost, kterou má v rukou. „S tím bojuji každý den. Když už to psychicky nevydržím, tak si je nechám od někoho zapnout,“ dodal.

Roztroušená skleróza mu prý vzala hlavně sport. Během vysokoškolských studií nastoupil do masokombinátu, později působil na veterinární správě. Tam ho však nutili dělat práci, kterou měl od lékaře již tehdy zakázanou. „To byl důvod, proč jsem odešel. A nakonec jsem skončil v politice,“ vyprávěl Bělobrádek o svém profesním postupu. „Když jsem přišel na inspektorát práce, tak mi řekli, že kdybych byl v soukromé firmě, tak tam vlítnou, ale v té státní správě je to složitější, tak ať se s nimi soudím," dodal ke své zkušenosti se zaměstnavatelem.

Politika už ho podle jeho slov ale někdy přestává bavit. Je v ní podle něj hrozně málo času na prodiskutování jednotlivých věcí, a navíc je zkratkovitá. Problémy, které mají mnoho „ale", je nucen zhustit do jedné věty, která navíc musí být tak atraktivní, aby mohla zaznít v televizi nebo být napsána v novinách. „Rodina, koníčky, to jsou věci, na které teď v podstatě nemám čas. Nestíhám nic, ani přečíst věci, co bych měl,“ postěžoval si také.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Lidé ze života vytěsňují smrt

Se svou nemocí se naučil žít on i jeho blízcí. Jak se vyvine, nedokáže nikdo odhadnout. V závěru pořadu pak nabídl nečekaný klíč ke svému smíření s nemocí, která jej kdykoliv může upoutat na invalidní vozík: „Podle mě zdraví rozhodně není to nejdůležitější. Nejdůležitější jsou mezilidské vztahy. Mnoho zdravých lidé je nešťastných, frustrovaných, kdežto plno nemocných je šťastných, protože mají okolo sebe milující lidi,“ říká.

Lidé si to podle něj nepřipouštějí, a s tím souvisí například i vnímání smrti, její vytěsňování ze života konkrétních lidí i společnosti. „Lidé se bojí bolesti, bojí se smrti, bojí se umírat doma, aby nebyli někomu na obtíž. Ale to je nesmysl. Přece když mám někoho rád, tak mi nemůže být na obtíž. Z toho všeho pak vyrůstají takové úvahy, jako je eutanázie. A to je špatně,“ dodal Pavel Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …