Bělobrádek před zámkem v Lánech nadával Babišovi do lajdáků. Ale jinak jsou lidovci připraveni podpořit "všechny rozumné návrhy"

14.11.2017 16:02

Po jednání s prezidentem republiky Milošem Zemanem v Lánech předstoupili před novináře předseda lidovců Pavel Bělobrádek a jeho stranický kolega Jan Bartošek. Pánové spustili kanonádu na hnutí ANO a především na šéfa hnutí Andreje Babiše. Jan Bartošek se však v jednu chvíli od srdce zasmál. Zde je důvod.

Bělobrádek před zámkem v Lánech nadával Babišovi do lajdáků. Ale jinak jsou lidovci připraveni podpořit "všechny rozumné návrhy"
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na sjezdu

„Jsme připraveni k vládní spolupráci či k podpoře menšinové vlády, ale za podmínek, které jsme řekli před volbami,“ konstatoval předseda KDU-ČSL, když stanul před novináři. Zásadní podmínkou pro lidovce je, aby Andrej Babiš nebyl členem vlády, neboť má na hřbetě kauzu firmy Čapí hnízdo a možný dotační podvod. Ani kauza Čapí hnízdo však nic nemění na tom, že je Babiš vítězem voleb a jako takový by měl jednat. To, co lidovci Babišovi vyčítají vůbec nejvíc, je prý nečinnost.   

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„To, že pan Babiš nejedná s ostatními stranami a trvá na své menšinové vládě, blokuje tu situaci,“ posteskl si Bělobrádek. Jednání by se podle jeho názoru konečně měla pohnout kupředu. „Místo toho tady je setrvalý stav a lpění na funkci Andreje Babiše,“ doplnil šéf lidovců. 

Bělobrádek prý za lidovce Zemanovi slíbil, že budou konstruktivní opozicí a podpoří ty návrhy zákonů, které budou považovat za rozumné. Pokud jde o vedení sněmovny, to by mělo být obsazeno podle toho, kdo bude součástí vlády nebo bude vládu tolerovat, ale nic z toho zatím není jasné. V tuto chvíli podle Bělobrádka není zřejmé, kdo je koalice a kdo je opozice.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

„Náš názor na celou situaci je takový, že lze pokračovat v jednáních, ale dodnes jsme nedostali návrh hnutí ANO na uspořádání sněmovny, dodnes nám nepředložili programové prohlášení, dodnes nám nepředložili své představy o rozložení sil ve sněmovně a podle nás je to zdržující,“ pálil dál do Babiše Bělobrádek. „Pro nás je důležité, aby sněmovna mohla začít pracovat. Hnutí ANO neustále mlží a nechce nám říci své představy,“ zaznělo dále od lidovců.

„Hnutí ANO nemaká a nedává nám termíny k jednání, na nichž by nám předložilo své představy,“ přisadil si Bartošek. Přitom je prý zřejmé, že bez hnutí ANO se jednání příliš nepohnou kupředu. Nečinnost hnutí ANO se nelíbí ani Bělobrádkovi. „Já to považuji za lajdácký přístup,“ doplnil na adresu ANO Bělobrádek.

Andreji Babišovi přes kamery vzkázal, že mu sice dalo hlas 30 procent voličů, ale 70 procent voličů dalo hlas někomu jinému. Hnutí ANO by si to prý mělo uvědomit a mělo by začít jednat konstruktivně. „V případě sestavení vlády Andreje Babiše odcházíme do opozice.“

Nakonec padl dotaz, zda se Bělobrádek s Bartoškem bavili také o přímé volbě prezidenta a o tom, koho lidovci ve volbách podpoří. Zda to bude Miloš Zeman, nebo někdo jiný. A právě v tu chvíli se Jan Bartošek od srdce rozesmál. Místo něj proto odpověděl předseda strany.

„To by bylo do 168 hodin, a to nechám na jindy,“ odvětil předseda strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…